‘GOSPODARI ZRAKA‘

‘Takvu scenu zasigurno nikada niste vidjeli u filmovima o Drugom svjetskom ratu. Pokapaju ih napola žive... ‘

Austin Butler i Callum Turner, Apple+, Gospodari Zraka

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Njemački stražari prepustili su svojim zemljacima da se iživljavaju nad prljavim, nenaoružanim vojnicima, smatrajući valjda da je bolje tako, nego da se s njima gnjave do logora

Takvu scenu zasigurno niste vidjeli u filmovima o 2. svjetskom ratu. Negdje 1943., bojnik John „Bucky“ Egan (Callum Turner) spasio se skokom padobranom iz gorućeg aviona i završio u Westphaliji. Tamo su ga zarobili njemački vojnici i priključili grupici savezničkih boraca, koje su namjeravali sprovesti do najbližeg logora za ratne zarobljenike. Dok su prolazili kroz potpuno demolirani njemački gradić, lokalno stanovništvo ih je prepoznalo i počelo vikati „Amerikaner!“ i obasipati ih pogrdama. Za njih su oni bili glavni krivci zbog kojih su ostali bez krova nad glavom i red je da zbog toga ispaštaju. Njemački stražari prepustili su svojim zemljacima da se iživljavaju nad prljavim, nenaoružanim vojnicima, smatrajući valjda da je bolje da ih se kazni na ovaj način, nego da se s njima gnjave do logora. Poslije su ih više mrtve nego žive potrpali na kola s konjskom zapregom i odvezli u šumu, u namjeri da ih tamo zakopaju. Među njima je bio i Bucky, samo što se pritajio, dok je svu pažnju vozača privukao jedan od zarobljenika koji je glasno buncao. Dok su ga njemački stražari dokrajčivali, Bucky je spuznuo s kola i pobjegao duboko u šumu. Nisu ga progonili, jer su smatrali da neće daleko dospjeti.

Takvih scena nije bilo u filmovima o zarobljeničkim logorima, kao što su „Stalag 17“ ili „Veliki bijeg“, uglavnom zato što je radnja počela odmah na licu mjesta, u samom logoru. Tako se i serija „Gospodari zraka“ pretvara u nešto prepoznatljivo, kad se nađemo u zarobljeničkom logoru, gdje saveznički vojnici planiraju neku od pogibeljnih akcija kojima bi pobjegli nacistima. Sada su s njima i tamnoputi borci, pripadnici zrakoplovne jedinice Tuskegee (ili tzv. „Crvenih repova“), koji nevoljko sklapaju pakt s bjelačkim kolegama, jer smatraju da su ih prekasno uveli u borbu na europskim frontama, davali zadatke kakve bijelci ne bi prihvatili i neprestano ih zakidali na činovima. Momci iz Tuskegeea uvedeni su tek u sedmoj epizodi (serija „Gospodari zraka“ ih ima samo devet), što je već dostatan pokazatelj koliko su tvorci serije držali do njih.

„Gospodari zraka“ pripremani su punih deset godina, a producirali su ih Amblin Entertainment Stevena Spielberga i Playtone Toma Hanksa. Njih dvojica zbližila su se u radu na ratnom spektaklu „Spašavanje vojnika Ryana“, i kako su tada obojica uronila u finese 2. svjetskog rata, smatrala su da je stečeno znanje najbolje iskoristiti u ratnim mini-serijama. Najprije su 2001. nastala „Združena braća“, spektakularna priča o američkoj pješadijskoj jedinici koja je oslobađala Europu od nacizma, a 2010. realiziran je „Pacifik“, opet kao mini-serija. Princip je bio uvijek isti, uzimali su vrhunske televizijske redatelje i direktore fotografije i ne tako poznate glumce, a nakon što su pokrili 2. svjetski rat sa zemlje i sa mora, odlučili su pokazati kako je sve to izgledalo iz zraka. Baza zbivanja je istočna Engleska, gdje su se nalazili kampovi za zrakoplovce i piste s kojih su polijetali zrakoplovi. U njima upoznajemo glavne protagoniste, uz spomenutog Buckyja tu su i bojnik Gale „Buck“ Cleven (glumi ga Austin Butler, nominiran za Oscara za biografski film „Elvis“ Baza Luhrmana), Robert „Rosie“ Rosenthal (Nate Mann) i Harry Crosby (Anthony Boyle). Doznajemo kako se razvijala i vojna zračna strategija, kad se Stotoj bombarderskoj jedinici iz akcije u Njemačkoj vratio samo jedan zrakoplov, postalo je jasno da treba prvo slomiti njemački Luftwaffe, a zatim se usredotočiti na njemačku protuzračnu obranu. Također, zrakoplovci su bili premoreni, u jednom razdoblju svaki su dan išli na neki od zadataka, a broj letova nakon kojih su dobivali dopust stalno se povećavao.

„Gospodari zraka“ koštali su 250 milijuna dolara, pa dok su „Združena braća“ i „Pacifik“ emitirani na kablovskoj mreži HBO, za ovu se mini-seriju izborio Apple Studios (ionako je bio jedan od koproducenata), pa je već sada u cijelosti možete pogledati na streaming platformi Apple+. Imate zbilja što i vidjeti, jer će vam nakon što je odgledate, stari holivudski ratni filmovi izgledati kao skromne produkcije, bez obzira jesu li crno-bijeli ili u tehnicoloru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 15:35