EKRANIZACIJA WELSHA

'SVINJARIJA' Najprovokativnivniji film tjedna je noir o policijskoj ništariji

U središtu radnje je ništarija s policijskom značkom, a kako je već uobičajeno kod Welsha, puno se tu psuje, seksa, drogira i bljuje

Najprovokativniji film tjedna ne možete vidjeti u kinima nego samo u online videotekama. “Svinjarija” je ekranizacija romana “Filth” Irvinea Welsha (u nas prevedenog kao “Smeće”), koji poput mnogih autorovih radova nije ponovio uspjeh “Trainspottinga”, ali mu je osnažio reputaciju škotskog ekscentrika. Reklo bi se, knjiga kakve bi filmovi trebali izbjegavati, no Jon S. Baird upustio se u pothvat naizgled osuđen na krah i izronio iz njega s intrigantnim ostvarenjem.

Glavna mu je vrlina što je pronašao suvisao žanrovski sklop, noir krimić s puno satire te u njegovo središte postavio ništariju s policijskom značkom: kako je već uobičajeno kod Welsha, puno se tu psuje, seksa, drogira i bljuje, ali za razliku od predloška, radnja je razmjerno razgovijetna. Ipak, treba malo truda da pohvatate što su protagonistove halucinacije a što zbilja, međutim, iskusnom filmoljupcu to nije preveliki problem.

Bairdova glumačka postava iznimno je jaka, malo je vjerojatno da će se ljepuškasti James McAvoy koji je dosad spretno koketirao između Londona i Hollywooda opet skoro ohrabriti na ovakav korak, no zahvaljujući njemu cjelina posve dobro funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:27