PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Svi pričaju o novom krimiću s Natalie Portman. Pogledali smo ga, ali nemamo puno toga dobrog za reći

Kadar iz serije

 Landmark Media/alamy/alamy/profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Unatoč potencijalu, serija je pripovjedno nesigurna, likovi i odnosi ne postanu nikad sasvim uvjerljivi

Serija "Lady in the Lake" nastala je prema istoimenom romanu cijenjene baltimorske autorice krimića Laure Lippman, supruge glasovitog autora "Homicidea" i "Žice", TV producenta Davida Simona. Radnja romana, kao i serije, događa se u Baltimoreu 60-ih godina. Ona prati dvije populacije: zatvorenu i nepovjerljivu židovsku zajednicu te crno stanovništvo koje trpi pod (ne)institucionalnim rasizmom.

Serija i roman prate dvije žene iz tih dviju zajednica. Maddie je židovska supruga koja odluči ostaviti muža i dijete kako bi postala novinarka. Cleo je crnkinja koja izdržava niškoristi muža te nevoljko radi za crnog mafijaša, voditelja ilegalna kladionice. Sudbine dviju žena prepletu se kad se u obližnjem jezeru pojavi tijelo djevojke, a potom i drugo. Prva je Židovka, druga crnkinja.

image

Kadar iz serije

Landmark Media/alamy/alamy/profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia

"Dama u jezeru" združeno je djelo troje američkih Izraelaca: Natalie Portman, koja glumi glavnu ulogu, producenta Boaza Yakina, te redateljice Alme Har‘el. Serija je imala zanimljiv predložak, respektabilnu produkciju i odličan kast. Moglo je od nje ispasti nešto između "Boardwalk Empirea" i "Deucea".

Nažalost - to se nije dogodilo. Unatoč potencijalu, serija je pripovjedno nesigurna, likovi i odnosi ne postanu nikad sasvim uvjerljivi, a režijski stil opterećen je fantazmagoričnim scenama punim napadne metaforike. To je pogotovo šteta jer se i ambijent i predložak serije čine obećavajućima.

DAMA U JEZERU (Lady in the Lake, SAD 2024.), kreator: Alma Har‘el, uloge: Natalie Portman, Moses Ingram, Noah Jupe, Apple +

Ocjena: 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 13:16