ŠALABAHTER IZ FILMA

‘Svemu dođe kraj‘ srdit je film koji napada beskrupulozne face koje uništavaju Hrvatsku

 Interfilm/
U sadržajnom smislu, film Rajka Grlića možda je odrješit i jasan, međutim nedostaje mu suptilnosti, ritma i force

Činjenica da se roman "Na rubu pameti" Miroslava Krleže, djelo koje objavljeno 1938. godine, može bez mnogo intervencija pretočiti u film o pojavama koje u 2024. more Hrvatsku poražavajuća je, ali ne i potpuno neočekivana. Američki dramatičar Eugene O’Neill, njemački filozof Karl Marx, njemačko-američki filozof George Santayana, američki novinar Sydney J. Harris, britanski državnik Winston Churchill i mnogi drugi uočili su da se povijest ponavlja. Evidentno je to uočio i zagrebački redatelj Rajko Grlić ("Samo jednom se ljubi", "Bravo Maestro") i odlučio u filmu "Svemu dođe kraj" progovoriti o suvremenoj Hrvatskoj, naoko ne mnogo drukčijoj od one Krležine.

"Svemu dođe kraj", kriminalistička drama inspirirana romanom "Na rubu pameti", prati sukob odvjetnika Maksa Pintera (Živko Anočić) i njegovog klijenta Dinka Horvata (Boris Isaković), moćnog gospodarstvenika. Nakon što Pinter Horvata oslobodi krivnje za dvostruko ubojstvo, odvjetniku na zabavi koju poslovnjak priredi povodom te oslobađajuće presude proradi savjest i pred okupljenim ga uglednicima proglasi krivim za ubojstva dva nevina muškarca, dva radnika tvrtke koju je Horvat uništio. Uslijedi fizički sukob i Pinter biva potjeran sa zabave. Odvjetnikov se život, zahvaljujući Horvatu, ubrzo počne raspadati. Pintera to motivira da pokuša srušiti Horvata s njegovog pijedestala. S pomoću inkriminirajuće snimke i svoje bivše djevojke Nine (Jelena Đokić), on krene u borbu protiv biznismena pred kojim drhti, čini se, kompletno društvo.

"Svemu dođe kraj" premijerno je prikazan na 71. Pulskom filmskom festivalu, gdje je dobio nagrade za najbolju scenografiju (Željka Burić) i najbolju sporednu mušku ulogu (Boris Isaković). U hrvatskim je kinima počeo igrati u četvrtak, 26. rujna, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi tri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i dva zbog kojih ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:17