JUSTINE TRIET

‘Strašno je da Francuzi moraju u mirovinu sa 64 godine‘: Dobitnica Zlatne palme u Cannesu napala Emmanuela Macrona

Justine Triet

 Christophe Simon/Afp
Francuska redateljica zamjerila je predsjedniku odnos prema kulturi, ali i ignoriranje prosvjeda zbog mirovinske reforme

Dobitnica ovogodišnje prestižne nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu izazvala je političku svađu nakon što je iskoristila svoj zahvalni govor za oštri napad na odnos francuske vlade prema kulturi, piše The Guardian. Prihvaćajući nagradu za dramu "Anatomy of a Fall", redateljica Justine Triet rekla je da je "komercijalizacija kulture koju podržava ova neoliberalna vlada proces razbijanja kulturne iznimke Francuske". Dodala je da bez te kulturne ostavštine "danas ne bi bila ovdje".

Triet je u svom govoru također kritizirala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je prošlog mjeseca potpisao kontroverzni zakon kojim se dob za odlazak u mirovinu u Francuskoj podiže sa 62 na 64 godine - unatoč snažnim prosvjedima. Rekla je kako je njezina zemlja "patila od povijesnih prosvjeda zbog reforme mirovinskog sustava", ali da su "ti prosvjedi potisnuti na šokantan način". Oštre primjedbe izazvale su brzu reakciju francuske ministrice kulture Rime Abdul Malak, koja je kazala da je sretna što je nagrada otišla francuskom redatelju, ali i da je bila "zaprepaštena" Trietinim govorom.

image

Justine Triet

Patricia De Melo Moreira/Afp

"Ovaj film ne bi ugledao svjetlo dana bez našeg francuskog modela financiranja filma, koji omogućuje raznolikost koja je jedinstvena u svijetu. Nemojmo to zaboraviti.", napisala je na Twitteru. Pobjednički film s njemačkom glumicom Sandrom Hüller u glavnoj je ulozi, drugi je film francuske redateljice koji je odabran da se natječe na Azurnoj obali, nakon njezine mračne komedije "Sibyl".

Hüller u "Anatomy of a Fall" glumi spisateljicu koja je prisiljena braniti se kao osumnjičenica za ubojstvo svog supruga. Glavnu filmsku nagradu uručila je holivudska veteranka Jane Fonda na ceremoniji zatvaranja godišnjeg filmskog festivala.

"Prvi put sam došla 1963. godine. Festival je tada bio manji. U to vrijeme nije bilo redateljica koje su se natjecale i nije nam ni palo na pamet da tu nešto nije u redu. Daleko smo dogurali, ali još je dug put pred nama. Sedam redateljica ove je godine imalo filmove u konkurenciji. To je povijesno, ali jednog dana bit će normalno.", rekla je Fonda.

image

Jane Fonda i Justine Triet

Christophe Simon/Afp

Triet, koja je treća žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, pobijedila je ostale kandidate, uključujući britanskog redatelja Kena Loacha, miljenika festivala, čiji je novi film "The Old Oak" premijerno prikazan u Palaisu na kraju festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50