Kvadratura

Stanko Herceg: Urbani flaner koji fluidnim pogledom i s ironijskim pomakom snima grad

Herceg je po gradu snimao neprirodne prizore

 Ivan Posavec/
Za film "Punim plućima" osvojio je Zlatnu arenu za filmsku fotografiju a sljedeći tjedan se u Galeriji Račić otvara njegova izložba

Snimateljski i fotografski rad Stanka Hercega dugo poznajemo. Kao direktor fotografije debitirao je 1997. s filmom Lukasa Nole "Rusko meso”. Trebalo je proći 25 godina, 13 kino i TV filmova, nebrojeno mnogo reklama i videospotova da Herceg dobije Zlatnu arenu za filmsku fotografije. Nagrađen je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu za film „Punim plućima” s kojim je kao filmski režiser debitirao Radislav Jovanov Gonzo, dobro poznati direktor fotografije i redatelj videospotova. „Zajedno smo radili na seriji „Dnevnik malog Perice” i vrlo se zbližili. Bio sam polaskan kada me Gonzo pozvao da budem direktor fotografije u njegovom filmu”, priča Herceg koji upravo radi na postprodukciji slike na filmu „Pula” redatelja Andreja Korovljeva, na kojem je također bio direktor fotografije.

Specifičnost Hercegovog rada jest da, unatoč bogatoj filmskoj karijeri, nikada nije prestajao djelovati i kao fotograf. Poznajemo ga kao izrazito dobrog portretistu. „Najbolji smo ja i Posavec”, reći će Stanko, napola u šali a djelom i ozbiljno.

Poznat je po svojoj seriji minijatura „Blow Down” a 2015. je imao i samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima pod nazivom „Pogled s prozora/fotografije i čisti film”. S velikim sentimentom priča o prerano otišloj ravnateljici Klovićevih Marini Viculin koja je uveliko zaslužna za ovdašnju recepciju fotografa kao relevantnih umjetnika.

Nakon duže pauze Herceg ponovno izlaže u Zagrebu i to u Galeriji Josip Račić. Pod nazivom „Prirodno/neprirodno 6. listopada otvara izložbu fotografija koje kustos Željko Marciuš opisuje ovako: „Autor koristi svojevrsnu nadrealističku poetiku i sadržaj snimajući neobične predmete u uobičajenom urbanom okruženju, dobivši time nadstvarni ugođaj na fotografijama fantastične, čak fantazmagorijske vizualnosti fotografske opsjene.” Marciuš Hercega opisuje i kao urbanog flanera „koji fluidnim pogledom, često s ironijskim pomakom fotografira grad”. Odlično pogođeni opis Stanka Hercega koji radi i kao izvanredni profesor na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:22