HIT SERIJA

SPECIJALNA ANALIZA JUTARNJEG Zašto je ova epizoda Igre prijestolja bila možda najlošija dosad

 YouTube

Pošto je sinoćnja epizoda “Igre prijestolja”, četvrta u četvrtoj sezoni, prošla bez pojavljivanja mojih omiljenih likova, Aryje Stark i Tywina Lannistera - a i Oberyna Martella - bez ikakvih problema ću je proglasiti možda i najlošijom dosad. Što još uvijek ne znači da nije miljama bolja od, pa, svega ostalog trenutno na televiziji. Krenimo redom.

Meereen: Već na samom početku epizode, živa dosada. Missandei, žena koja govori 19 jezika, podučava Grey Worma govorit “common tongue”, zajednički jezik, a scena je vjerojatno trebala prikazati evoluciju te posebne veze između njih dvoje. Kamo točno može otići veza eunuha i jedne od najzgodnijih žena u svijetu “Igre prijestolja”, odnosno kako se može fizički manifestirati i hoće li to biti dovoljno? Možda.

Lekciju prekida Danearys i šalje Grey Worma i njegov Unsullied Team Six u tajnovitu operaciju naoružavanja robova Mereena, kako bi se mogli sami obračunati sa svojim gospodarima (usput, kakav je to obrambeni sustav grada kada su se Grey Worm i ekipa uspjeli probiti u Mereen kroz kanalizaciju samo uz pomoć jednog pajsera?). Uglavnom, nakon inspirativnoga govora ohrabreni robovi kreću u lov na svoje dotadašnje gospodare, a pokolju (vidjeli smo samo jedan, valjda je bilo preskupo snimati još jednu ogromnu bitku) prethodio je i psihološki rat grafitima: “Kill the masters!”.

Dosta zanimljiva je bila Danyna odluka o načinu obračunavanja s dotadašnjim robovlasnicima. Iako je Ser Barristan savjetovao da na nepravdu odgovori milošću, Mama Dragon nije mogla zaboraviti 163 roba prikovana na miljokazima do Mereena pa uz riječi “Na nepravdu ću odgovoriti pravdom” naređuje da se robovlasnike prikuca na križeve, i to tako da im se jedna ruka prikuca na dasku, a druga na trbuh (nagradno pitanje, je li takvo razapinjanje bolnije ili manje bolno od klasičnog?). Sve u svemu, Danaerys je sada osvojila i najveći od robovlasničkih gradova, Beverly Hills Essosa, samo je pitanje što s njime planira raditi.

Littlefingerov brod: Evo ga, misterij je riješen! Lord Bealish je koknuo Joffreyja i dok to objašnjava vječito zbunjenoj Sansi, održi joj usput i malo predavanje o makijavelizmu - izdao je Lannistere i udružio se s Tyrellovima, ali pošto je bio jedan od rijetkih koje Joffrey nije maltretirao, nitko neće ni pomisliti da je on atentator. “Čovjek bez motiva je ovaj u kojeg a nitko ne sumnja. Ako ne znaju tko si i što želiš, ne mogu znati što planiraš učiniti”. A što želi Littlefinger? Apsolutno sve. Prvi korak je vjenčanje s bezočno ludom Sansinom tetkom Lysom iz Valea, kod koje upravo plove (i kamo Hound vodi Aryju).

Kraljev grudobran: Tu dolazimo i do Littlefingerove suatentatorice, Lady Olenne Tyrell. Žaleći se da je stalno u jednom te istom vrtu i terasi (nije valjda da u Arboretumu Trsteno nisu mogli iskonstruirati barem još jedan set, teško mi je vjerovati da nisu), odmah priznaje unuci Margaery da je ona otrovala Joffreyja. “Nisi valjda mislila da ću dopustiti da se udaš za to čudovište?”, objašnjava ležerno Lady Ollena, nenadmašna Diana Rigg. Kao što su mnogi i pogodili (a meni je izgledalo preočito da bi bilo tako), otrov je na pir prošvercan u ogrlici koju je Ser Dontos darovao Sansi, a kada je Ollena “popravljala” Sansinu frizuru i ogrlicu, neprimjetno je uzela jedan od kamenčića (ne propustivši napomenuti da “kakva bi to osoba mogla ubiti čovjeka na vjenčanju”). Kako i kada je točno ubacila otrov u Joffreyjev kalež bez da to primijeti itko od nazočnih, uključujuči i kraljeve tjelohranitelje, ostat će, valjda, vječni misterij. Možda je baka Ollena bila šampion u pikulanju pa ga je zafitiljila onako izdaleka?

Drugi dio razgovora bio je više savjetodavne prirode - zarij svoje kandže u malog Tommena, budućega kralja, prije nego što te Cersei u tome onemogući. Što Margaery odmah i učini i iste se večeri ušulja u Tommenovu sobu (je li teoretski moguće da Cersei neće doznati za to?), ali, netipično za GoT, nije se dogodilo ništa neprikladno, dakle, ništa od seksa. Malo su popričali, ona je malo pomazila mačka Ser Pouncea, pa je malo pomazila Tomenna, poljubila ga u čelo i ostavila samog, vjerojanto s džinovskim mokrim snovima.

Dolje na plaži, Jamie i Bronn i dalje vježbaju mačevanje, ali važnije od toga je što Bronn napokon uz pomoć malo grižnje savjesti nagovori Jamieja da posjeti zatočenog Tyriona. Bila je to jedna od boljih scena u epizodi. Jamie prca Tyriona da ima mnogo bolje uvjete nego što ih je imao on kod Starkovih, ali ta preambula dovela je do važnijeg razgovora. Tyrion primjećuje da Jamie Joffreyja oslovljava samo kao “njezina sina” (misleći, naravno, na Cersei), što Kingslayer prekida u korijenu - nemoj! Jamie cijelo vrijeme vjeruje da Tyrion nije odgovoran za regicid, a nakon razgovora s Tyrionom u to je uvjeren. I onda se opet vraćamo Jamievoj katarzi. Poziva Brianne u svoje odaje, daje joj mač od Valyrianskog čelika koji mu je darovao tata Tywin, ali svjestan da je iskovan od Icea, mača koji je pripadao Nedu Starku i ne želeći daj teret na svojoj savjesti, daje ga Brianne i delegira je da ispuni zavjet koji je dao pokojnoj Lady Catelyn - pronađi Sansu, pazi na nju i odvedi je tetki Lysi (kamo ionako ide). Mač Brianne proziva “Oathkeepeer”, čuvar zavjeta (kako se zove i epizoda). Za popudbinu joj Jamie daje još i custom made crni oklop te Podricka kao štitonošu, ne zato što joj treba, nego kao uslugu Tyrionu, koji ga pošto-poto želi maknuti iz grada. Iako je na čas izgledati da će pasti i neka pusa kad su se rastajali, ništa od toga. Samo veliki respekt u Brianneinim očima.

Nakon tih Jamiejevih poteza iz ove epizode postaje mi nešto jasnije zašto su autori serije Benioff i Weiss odlučili uključiti onu scenu silovanja iz prethodne epizode. Naime, Jamie se iz đubreta pretvara u pozitivan lik, ali kako nijedan lik u GoT nije sasvim crn ili bijel (što seriju velikim dijelom čini tako grandiozonom), naprosto ne bi bilo u duhu serije da taj Lannister ima pravocrtan put prema dobroti. Morao se dogoditi neki žešći pad u toj sinusoidi, možda će ih biti i još, ali s relativnom sigurnošću može se nagađati da će Jamie Lannister biti više sila dobra, nego zla.

Gdje je tu Cersei? U blizini pune čaše vina, to je jedino sigurno, ali stvari su se toliko promijenile između nje i njezina brata blizanca da je on oslovljava s “My Grace”, a ona ga hladnokrvno otpravlja kao slugu, kad već nema namjeru ispuniti njezinu komandu da zakolje nekoga - Tyriona, Sansu, bilo koga.

Castle Black: Jon Snow je opet u opasnosti. Janos Slynt uspije nagovoriti v.d. zapovjednika Ser Allisera Thornea, koji mrzi Jona, da to kopile pošalje iza zida da se obračuna s pobunjenim Vranama u Crastarovoj kolibi. Smisao svega? Novi Lord Commander bira se među braćom Nightwacha, a pošto je Jon Snow puno voljeniji od Thornea najbolji način da ga se riješe jest da ga pošalju u smrt iza zida. K tome mu se prikeljio i Locke, Roose Boltonov “undercover” agent, onaj koji je otfikario Kingslayerovu ruku, čija je misija pronaći Brana i Rickona i ubiti ih, kako više ne bi bilo muških Starkova i Sjever bi napokon mogao postati prćija obitelji Bolton. Jonov odlazak iza zida mogao bi ga dovesti do susreta s Branom, jer su on i njegova ekipa upali u ruke upravo onim bivšim Vranama koje Jon Snow dolazi eliminirati. U Crastarovoj kolibi sada se događaju grozne stvari, masovna silovanja bivših Crastarovih žena/kćeri (ne zaboravimo da je većina pripadnika Nightswatcha došla iz reda silovatelja), ispijanje vina iz lubanje Lorda Mormonta, a onda i zlostavljanje Hodora. Bran je bio prisiljen otkriti svoj identitet kada je samoproglašeni vođa odmetnika Karl Tanner zaprijetio da će ubiti Meeru, Jojena. Hoće li napokon doći do ujedinjenja nekoga od Starkovih? Kod Crastara su sada i dva direwolfa, Jonov Ghost u kavezu, i Branov Summer u klopci ispred kaveza.

Za sam kraj epizode autori su začuvali možda i naj “spooky” dionicu dosad. Rođeno je, naime, Crastarovo posljednje dijete, sin, i odmetnute Vrane odluče nastaviti s praksom starog perverznjaka - odnesi bebu u šumu i ostavi je tamo White Walkerima. Žene/kćeri to nazivaju “Gift for the Gods”. Svašta smo nagađali da White Walkeri rade s tom djecom, a sada smo napokon i doznali. Jedan od njih odveo je bebicu na nekakav whitewalkerovski Stonehenge, stavio ga na oltar, a onda se pojavio valjda neki njihov svećenik ili mađioničar, koji izgleda kao bjeloputi blizanac Darth Maula, i svojim noktom nježno dotaknuo djetetov obraščić. Malom Crastaru oči su instantno poplavjele, a koža pobijelila. “Winter iz coming”, i te kako.

Napomena: autor nije pročitao nijednu od knjiga i piše iz pozicije gledatelja serije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:19