Alfonso Cuarón

Slavni filmski redatelj i peterostruki oskarovac dolazi uskoro u Hrvatsku. Evo kojim povodom

Alfonso Cuaron

 Reynaud Julien/aps-medias/abaca/abaca Press/profimedia/Reynaud Julien/aps-medias/abaca/abaca Press/profimedia
Cuarónu će se na Slano Film Days koji se održava od 18. do 22. lipnja pridružiti Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen

Alfonso Cuarón, meksički filmski redatelj i peterostruki oskarovac ovaj mjesec dolazi u Hrvatsku kao jedan od gostiju i predavača na Slano Film Days.

Kako ističu organizatori u neformalnom, prijateljskom okruženju Cuarón će s mladim regionalnim talentima - redateljima, glumcima i snimateljicama - podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo.

Dobitnik Zlatnog lava i peterostruki osvajač Oscara, jedan je od najboljih i najsvestranijih redatelja današnjice, a osim filmova Roma (2018.) i Gravitacija (2013.), koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuarónovoj biografiji ističu se i filmovi Djeca čovječanstva (2006.), Harry Potter i zatočenik iz Azkabana (2004.), I tvoju mamu također (2001.), Velika očekivanja (1998.) i Mala princeza (1995.). Kao producent, Cuarón je sudjelovao u nastajanju brojnih filmova, uključujući kratki film Le Pupille (2022.) Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuće Esperanto Filmoj – serija Disclamer, u kojoj su uloge ostvarili dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline, te za Oscara nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Cuarónu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, koje s organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days Mirom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

Glavni program Slano Film Days održavat će se od 18. do 22. lipnja u prostorijama Admiral Grand Hotela. Organizatori najavljuju večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora: prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, a ostale u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će biti upriličena i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Partner Slano Film Days-a, Sarajevo Film Festival, organizirat će pak CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata.

"Ove radionice započele su prije desetak godina u Slanom, gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u kolovozu na CineLink Co-production Market-u Sarajevo Film Festivala", ističu organizatori.

Ugledni gosti ovog festivala Jutarnjem listu dali su tijekom prethodnih izdanja ekskluzivni intervju.

Pawel Pawlikowski otkrio je, među ostalim, svoje dojmove o našoj zemlji koju je prvi put posjetio davno. "Bilo je to sedamdesetih godina. Putovao sam kao mladić, tinajdžer Europom i ukrcao se na trajekt u Riminiju za Split. Nisam stvarno znao što me tamo čeka. Prvo što sam primijetio kad sam stigao je da je to grad s jako lijepim ženama. To mi je bio prvi dojam. Išao sam dalje autostopom obalom. Sjećam se i da su me priveli, jer nije bilo dopušteno spavanje na plaži. Mislim da je to bila Makarska. Bile su to godine komunizma i bila je ipak policijska država. Tada sam već živio u inozemstvu. U svakom slučaju vežu me lijepa sjećanja, bila su tu sretna vremena", rekao je među ostalim ovaj znameniti poljski filmaš koji je upravo Split odabrao za neke od scena u svom filmu "Hladni rat".

"Ja sam se u Split odmah zaljubio, već prvi put kad sam došao. Dojmile su me se Prokurative, ostale su mi te slike u sjećanju. Kada sam razmišljao gdje bi se dvoje glavnih likova mogli sresti prvo što mi je palo na pamet je bivša Jugoslavija. Tu su tada mogli doći s obiju strana. Zatim trebalo mi je i okruženje koje će se dobro uklopiti u stil filma, koje će biti drugačije od Pariza i Varšave, a Split je ispunio sve te kriterije. Puno smo se trudili da dobije izgled iz pedesetih godina na samom setu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 10:58