‘OKUS LJUBAVI‘

Sjajno ispričana priča o dvoje ljudi koji vode svoju romansu preko nabujaka i kotleta

Juliette Binoche i Benoit Magimel, (C)IFC Films, Okus ljubavi (2023). 

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
U prekrasnom filmu redatelja Tran Anh Hunga romansa je poput ‘slow fooda‘: dobra jer se pirjala danima

Hrana i kuhanje silno su filmični. Da nisu, ne bi postojala tolika kuharska TV natjecanja i kulinarski kanali. Kod hrane i kuhanja kamera ljubi baš svaku fazu: jednako su filmični priprema, samo kuhanje, kao i gotovo jelo. Ono što jedino nije filmično jest čin jedenja: na ekranu on uvijek izgleda loše.

Kuhinja u filmu može biti okosnica zapleta (kao u "Jedi, pij, muškarci, žene" Anga Leeja). Može biti faktor karakterizacije. Ili faktor dočaravanja kulture, kao u Scorseseovim gangsterskim filmovima. Hrana - na koncu - može biti i zamašnjak melodrame. A takav je slučaj u filmu "Okus ljubavi" (Le Passion de Dodin Bouffant).

Film francusko-vijetnamskog redatelja Tran Anh Hunga zbiva se u Francuskoj 1889. Počinje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 22:08