NADREALNA DODJELA ZLATNIH GLOBUSA

Schwarzenegger uručio nagradu art ikoni Hanekeu

Nisam očekivao da će mi u Hollywoodu nagradu uručiti Austrijanac - ironično je rekao Michael Haneke dok je primao Zlatni globus za najbolji strani film, koji je pripao njegovoj “Ljubavi”. Prizor je zbilja bio nadrealan. Najprije su se na pozornici pojavili Sylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger, izmijenili nekoliko pošalica, a zatim je nekadašnji bilder austrijskog podrijetla otvorio kovertu i pročitao pobjednika. Samo zbog sraza mega zvijezda akcijskog filma i doajena europskog art filma isplatilo se pogledati ovogodišnju dodjelu Zlatnih globusa. Haneke, čiji je film prijavljen pod austrijskom etiketom, govorio je korektnim engleskim sa zamjetljivim akcentom, i nije se činio impresioniranim ovim neobičnim susretom. Da mu je nagradu predao njegov sunarodnjak Christoph Waltz, koji je te večeri izborio Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u “Oslobođenom Djangu”, to ne bi bio nikakav štos, jer taj glumac ima jak kulturnjački pedigre. Ali Haneke i Schwarzenegger?! To ste trebali vidjeti!

Mala udruga dopisnika

Na ovakvim dosjetkama počiva Zlatni globus. Ta dodjela nagrada male udruge stranih dopisnika u Hollywoodu nema bog zna kakav budžet, ali na priredbu u Beverly Hilton hotelu, gdje uzvanici sjede za okruglim stolovima i konzumiraju šampanjac (ove su godine služili Moët) u neizmjernim količinama, nagrne gotovo sva tamošnja elita iz show businessa. Dovoljan razlog da se televizijski prijenos itekako gleda, a prije dvije godine Ricky Gervais izveo je senzaciju drsko difamirajući organizaciju i njezinog tadašnjeg predsjednika. Lani se već primirio, a sada su kao voditeljice angažirane popularne tv komičarke Tiny Fey i Amy Poehler, čije su žaoke malo koga pogađale. Jedino možda redateljicu Kathryn Bigelow. Referirajući se na kontroverzne scene mučenja u njezinom filmu “Zero Dark Thirty”, rekle su: “Ona bar zna što je mučenje. Tri je godine bila udana za Jamesa Camerona”. Po svemu drugome priredba je bila uzorna (i povremeno dosadna), pa se za mikrofonom čak pojavila i nova predsjednica te udruge Aida Takia-O'Reilly, kako bi koketirala s Bradleyjem Cooperom.

Kad nema novca da se naprave spektakularni zabavni blokovi kao na dodjeli Oscara, treba smisliti kako privući gledatelje atraktivnim prezenterima i gostima. Pun pogodak bio je dolazak nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je najavio “Lincolna” Stevena Spielberga i u šarmantnom govoru dao naslutiti da se umijeće političkog manipuliranja nije osobito promijenilo od 1865. godine, kada se taj film zbiva. Simpatičan je bio i nastup Tonyja Mendeza, agenta CIA-e u mirovini, čije su dogodovštine inspirirale scenarij filma “Argo”.

Za stolom s Melom

Nisam siguran da su to dogovorili, ali Jodie Foster neizmjerno im je pomogla svojim govorom nakon što je primila Zlatni globus za životno djelo. Kao da nije dovoljno iznervirala javnost što sjedi za stolom sa svojim prijateljem Melom Gibsonom, jednim od najomraženijih ljudi u Hollywoodu, izvela je nešto što bi se moglo nazvati polovičnom deklaracijom seksualnog opredjeljenja. Neko je vrijeme petljala, pa je izustila “Ja sam…”, međutim, nije rekla “gay” nego “single”. Kako se poslije zahvalila svojoj bivšoj partnerici Cydney Bernard, s kojom je odgojila dva sina, bilo je jasno kao dan što je zapravo htjela reći. Ipak, pravo je čudo kako se i na ovo odlučila, jer je poznata kao veliki protivnik celebrity kulture i medijske halabuke.

Neformalnost priredbe vidjela se i po tome što je nekoliko nagrađenih izgovorilo pomalo neprikladnu riječ “prokleti”, no granice su se ionako pomakle kada se prije dvije godine na dodjeli Oscara Melissi Leo omaklo “jebo' te”. Publika rado gleda dodjelu Zlatnih globusa upravo zbog te neformalnosti, zvijezde se ponašaju neusiljeno, a na Oscarima su svi uštogljeni, dakako, dok ne dobiju nagradu i ne eksplodiraju od oduševljenja.

Glasačka mašina

Američka akademija gadno je zafrknula Udrugu stranih dopisnika pomjerivši datum objavljivanja svojih nominacija uoči dodjele Zlatnih globusa. Što vrijedi što je Ben Affleck proglašen najboljim redateljem, kad sada već znamo da ga uopće nisu nominirali u toj kategoriji za Oscara. Zlatni globus se sveo na ono što i jest, malu nagradu koju dodjeljuje 90-ak stranih dopisnika u Hollywoodu, dok bismo je prije uvijek tumačili kao mogući znak što će se biti nominirano za Oscara, bez obzira što tamo glasa šest tisuća članova Američke akademije.

Možda nije bez vraga što je Affleckov “Argo” pobrao Zlatni globus u kategoriji najbolje drame, a ne “Lincoln”. Stranim je dopisnicima Spielbergov film valjda bio suviše američki, a situacija bi se mogla ponoviti i s Oscarima, gdje je glasačka mašina izrazito međunarodnog karaktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 12:21