FILMSKA PREMIJERA

Savršena formula: I za alternativce i za korporacijske magove

ZAGREB - U jednom trenutku junak “Savršene formule” prigovori svojim tek unajmljenim tjelesnim čuvarima: “I nemojte nositi ista tamna odijela. Ne želim da izgledate kao da ste izašli iz Matrixa”.

Referenca je samoironična. Dok gledate “Savršenu formulu”, ne jednom ustanovite sličnost s filmom braće Wachowski.

Junak je neuspješni pisac koji se domogne pilule čije je svojstvo mogućnost totalne upotrebe svih funkcija mozga: prosječan čovjek navodno se služi samo sa 20 posto kapaciteta svoga centralnog organa, tako da je ovo prava revolucija.

Donedavni gubitnik odjednom je u stanju dovršiti knjigu za samo četiri dana, postaje stručnjak za burzovne spekulacije, u polusnu može naučiti jezike, a kada jednom uleti u tučnjavu, prisjećanje na scene iz filmova s Bruceom Leejom pomoći će mu da savlada niz protivnika.

Slično je bilo i u “Matrixu”: potrebno je ubaciti određenu matricu u ljudsku svijest, pa da čovjek savlada sve vještine u njoj sadržane. Postoje podudarnosti i u vizualnom stilu: slika nastoji stilizacijom i skokovitom montažom dočarati nove mogućnosti svojih protagonista.

Pogrešno bi, međutim, bilo “Savršenu formulu” (uzgred, teško je objasniti zašto nije upotrijebljen izravni prijevod engleskog originala, “Bez granica”, nego je smišljena banalna kovanica koja nema pune veze sa sadržajem) nazvati još jednom replikom možda najutjecajnijeg blockbustera u protekla dva desetljeća.

Riječ je o prilično originalnom ostvarenju u kojem je teško naslutiti rasplet, jer se kloni “sigurnosnih mreža” hollywoodske dramaturgije. Je li se junak navukao na novu, moćnu drogu koju proizvodi farmaceutska kompanija poduprta od politike i vojske?

Hoće li sve završiti osobnim krahom? Popriličan je adut što redatelj Neil Burger dosad nije radio za hollywoodske “majore”, pa ni “Savršena formula” nije njihov proizvod, to je neka vrsta nezavisne produkcije, ali sa solidnim budžetom. Razlika se osjeti u drskim scenama koje bi u hollywoodskim filmovima letjele van: u jednoj srkanje tuđe krvi spasi protagonistu život, a u drugoj djevojčica s klizaljkama posluži kao obrambeno oružje.

Da je bilo još jedne dorade scenarija, “Savršena formula” zaslužila bi peticu. No i ovako je to najzanimljivije ostvarenje u ovogodišnjoj ponudi “tvornice snova”, koje će zaintrigirati kako alternativce željne filmova o proširenju svijesti tako i mlađe biznismene sklone fantastičnim pričama o usponima i padovima u korporacijskom svijetu.

I Robert De Niro svoju sporednu ulogu ne odrađuje kao običnu čvrgu: valjda je i on osjetio da sudjeluje u nečem posebnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:23