Pale su i ostavke

Rusija ove godine bojkotira nagradu Oscar, prvi put od SSSR-a svojeg predstavnika neće slati

Statua Oscara blizu Dolby Theatera u Los Angelesu

 Stefani Reynolds/Afp
Rusija je nagradu Oscar za najbolji film na stranome jeziku primila 1994. godine. Nagradu je odnio film ‘Uzavrelo sunce‘

Nagrada za najbolji međunarodni film ove godine zasigurno neće ići ruskom filmu. Rusija je, naime, prvi puta od pada SSSR-a, odlučila bojkotirati nagradu Oscar, prenosi The Guardian.

"Predstavništvo Ruske filmske akademije odlučilo je da neće nominirati nacionalni film za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti", stoji u izjavi koju su objavili.

Pošto je upoznat s tom odlukom, predsjednik ruske komisije za nominacije za nagradu Oscar u utorak je najavio svoju ostavku, a odluku koja je, tvrdi, "donesena njemu iza leđa" smatra "ilegalnom".

"Vodstvo Akademije je jednostrano odlučilo da neće nominirati ruski film za nominacije za nagradu Oscar", poručio je Pavel Chukhray.

Rusija je nagradu Oscar za najbolji film na stranome jeziku primila 1994. godine. Nagradu je odnio film "Uzavrelo sunce" Nikite

Mikhalkova.

Film pripovijeda priču o časniku ruske Crvene armije te njegovoj supruzi, koji se suočavaju s povratkom njenog bivšeg ljubavnika tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća.

Mikhalkov, koji je u filmu utjelovio spomenutog časnika, zasjeda Ruskim kinematografskim savezom. Veliki je pristaša Putina, a

podupire i rusku invaziju na Ukrajinu, piše The Guardian.

Mikhalkov smatra da sudjelovanje u nominacijama za nagradu Oscar Rusiji neće donijeti nikakvu korist. Umjesto toga predložio je dodjelu srodnih nagrada među zemljama koje su nekada bile dijelom Sovjetskog saveza.

"Odabir filma koji bi predstavljao Rusiju u zemlji koja zapravo trenutno negira postojanje Rusije naprosto nema smisla", kaže.

2014. godine ruski je film ostvario nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma zahvaljujući filmu "Leviathan", a isti je uspjeh ostvario i tri godine kasnije s filmom "Bez ljubavi" redatelja Andreya Zvyagintseva.

Ruska filmska i kulturna scena zbog podjela oko ruske invazije na Ukrajinu izgubila je neke cijenjene redatelje koji su uslijed recentnih događanja emigrirali. Među njima našli su se Kantemir Balagov i Kira Kovalenko, čiji su filmovi predstavljali Rusiju u borbi za nominaciju za nagradu Oscar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:09