'ROCK ZAUVIJEK'

Rock’n’roll Tomu Cruiseu naprosto nije u genima

Film “Rock zauvijek” prošlog je tjedna mlako debitirao u američkim i britanskim kinima, a po svoj prilici bolje sreće neće biti ni u nas. Valjda je široka publika procijenila da Toma Cruisea radije gleda kako se vere po najvišem neboderu u Dubaiju negoli kao ekstravagantnog heavy metal rockera. Valjda, ali problema je još nekoliko.

Poput karaoke

“Rock zauvijek” ekranizacija je broadwayskog hita “Rock of Ages”, koji funkcionira poput jukebox mjuzikla: u njemu nema niti jedne originalne pjesme, radnja je nakrcana dobro poznatim pjesmama glam heavy metal grupa iz osamdesetih kao što su Bon Jovi, Styx, Journey i mnogi drugi. Predstava je poput karaoke, jer u završnici gledatelji nerijetko pjevaju s izvođačima. Tako nešto na filmu je teško postići, ali ne i nemoguće: svojedobno je na ponoćnim projekcijama kultnog mjuzikla “Rocky Horror Picture Show” pjesma odjekivala s ekrana, ali i iz dvorane, a slično je bilo i s obiteljskom kičericom “Mamma Mia!”, koja je svrgnula “Briljantin” s prvog mjesta najuspješnijih mjuzikla svih vremena te šefovima grupe ABBA priskrbila još poneki milijun dolara prihoda.

“Rock zauvijek” nije uspio na taj način fanatizirati publiku, ponajprije zbog suviše očite kalkulacije. Kad pročitate podatak da ga u Americi mogu gledati i klinci mlađi od 13 godina, ali u pratnji starijih osoba, znajte da u njemu neće biti puno onoga po čemu se pamti era glam heavy metala - uživanja u bučnoj glazbi, seksu i svakojakim opijatima.

Ljupki glumci

Uostalom, dvoje glavnih protagonista ljupki su mladi glumci koji bi se lako uklopili u Disneyjev “High School Musical”, a i njihova romanca puno je razvodnjenija u odnosu na predstavu: u potonjoj, junakinja već u prvom činu ima žestok seksualni okršaj u zahodu glazbenog kluba s ocvalom rock zvijezdom, dok je u filmu ta scena potpuno prerađena, a uloga erotske izazivačice dodijeljena je novom liku, novinarki magazina Rolling Stone. Po rubovima, istina, ima štošta, i lascivnosti i sugeriranja alternativnih užitaka (bizarni je dodatak - u odnosu na predstavu - prizor u kojem vlasnik kluba obznanjuje svoju naklonost bliskom suradniku, što rezultira stidljivim poljupcem Aleca Baldwina i Russella Branda), međutim, kao da su svi pazili da ne prijeđu granicu zbog koje bi dobili stroži prikazivački predikat.

Crnogorski snimatelj

Tom Cruise dodatni je uteg filmu: glas mu nije loš, ali ono što on izvodi tijekom radnje obično se naziva glumatanjem. Kada su već imali Russella Branda u glumačkoj ekipi, mogli su njemu povjeriti taj posao, jer ga je ionako već odlično obavio u komediji “To je rock’n’roll”, gdje je igrao razuzdanog rockera na način koji Cruiseu naprosto nije u genima.

“Rock zauvijek” krasno je snimio Bojan Bazelli, crnogorski direktor fotografije i diplomant praške filmske akademije, koji je napravio zamjernu hollywoodsku karijeru (novi mu je projekt “Usamljeni rendžer” Gorea Verbinskog). Bazelli je radio i na mjuziklu “Burlesque” s Christine Aguilera i Cher, koji ima nešto zajedničko s ovim filmom: oba su slabo prošla kod publike, koja najčešće zna prepoznati kad netko drži figu u džepu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 20:15