BURNE REAKCIJE

Redatelju prijete smrću nakon filma nagrađenog na Berlinaleu. Ne daju mu da se vrati u zemlju

Basel Adra i Yuval Abraham, Filmski festival u Berlinu

 Halil Sagirkaya/Afp/Profimedia/Halil Sagirkaya/afp/profimedia
Yuval Abraham (29) u subotu je primio nagradu za najbolji dokumentarac. Film "No Other Land" bavi se potpunim uništavanjem palestinskih sela u Masafer Yatti na Zapadnoj obali

Izraelski filmaš, koji je na Filmskom festivalu Berlinu primio jednu od glavnih nagrada, iznio je kritiku na račun njemačkih političara koji su ceremoniju dodjele nagrada opisali "antisemitskom" te time doveli do "prijetnji smrću i fizičkog zastrašivanja članova obitelji, što je rezultiralo odgodom njegovog povratka u Izrael.

Yuval Abraham (29) u subotu je primio nagradu za najbolji dokumentarac. Film "No Other Land" bavi se potpunim uništavanjem palestinskih sela u Masafer Yatti na Zapadnoj obali.

Pri primanju nagrade, Abraham je u svom govoru prozvao "apartheid" te pozvao na prekid vatre u Gazi. Bio je to jedan od nekoliko trenutaka tijekom ceremonije zatvaranja u kojima su filmaši izrazili solidarnost s Palestinom, što je sljedećeg dana izazvalo negodovanje njemačkih medija te navode nekolicine političara da su govori bili "antisemitski".

"Stajati na njemačkom tlu kao sin ljudi koji su preživjeli holokaust te pozivati na prekid vatre i onda biti etiketiran kao antisemit nije samo nečuveno, već i nešto što doslovce dovodi židovske živote u opasnost", rekao je Abraham za Guardian te nastavio:

"Ne znam što Njemačka pokušava postići s nama. Ako je ovo njen način nošenja s krivnjom zbog Holokausta, oni su je lišili svakog značenja".

Abraham se po zatvaranju Festivala narednoga dana namjeravao vratiti u Izrael, no dok je prolazio kroz Grčku, saznao je kako izraelski mediji njegov govor opisuju kao antisemitski te da neki pritom citiraju njemačke političare.

Osim spomenutih prijetnji smrću na društvenim mrežama, Abraham govori i o tome kako se nekoliko pojedinaca pojavilo u domu članova njegove obitelji u Izraelu, zbog čega su oni, iz straha za svoju sigurnost, morali napustiti svoje boravište.

"Možete kritizirati naš govor, možete reći da smo trebali spomenuti događanje od 7. listopada - to je sve legitimno. No, Njemačka koristi termin koji je osmišljen kako bi štitio Židove, ne samo da utiša Palestince, nego i da utiša Židove i Izraelce koji imaju kritički stav prema okupaciji te koriste riječ apartheid. To je opasno i stoga što to umanjuje značaj termina antisemitizam", mišljenja je Abraham, čija je baka rođena u koncentracijskom logoru, a otac dolazi iz obitelji koja je mahom pobijena tijekom holokausta.

Abrahamov palestinski, filmski partner Basel Adra tijekom ceremonije je izjavio da mu teško pada slaviti uspjeh svog filma dok se ljude u Gazi "kolje i masakrira" te je pozvao Njemačku da prestane izvoziti oružje u Izrael.

Abraham je izrazio zabrinutost za Adrinu sigurnost, nakon što se potonji vratio u svoje selo na Zapadnoj obali, koje je okruženo izraelskim naseljima.

"Basel živi pod okupacijom i vojska ili doseljenici bi mu se u ovom trenu mogli osvetiti. On je u puno većoj opasnosti od mene", rekao je Abraham.

U nevolji se našla i ministrica kulture Claudia Roth. Budući da je na snimci primijećeno da je pljeskala Abrahamovom i Adrinom govoru, neki pozivaju na njenu ostavku.

Njen ured pokušao je razjasniti da je Roth pljeskala Izraelcu, no ne i Palestincu.

Njen aplauz je, objavljeno je na X-u, "bio upućen židovsko-izraelskom novinaru i filmašu Yuvalu Abrahamu, koji se oglasio u korist političkog rješenja i miroljubivog suživota u regiji". Njen ured također je rekao da su izvještaji o prijetnjama smrću protiv Abrahama "alarmantne".

Abraham je prozvao taktiku ‘podijeli pa vladaj‘ te rekao da će "ostati ujedinjeni jer je njihov film vizija budućnosti u kojoj mogu živjeti zajedno s jednakim pravima".

Njemačka ministrica kulture najavila je istragu zbog kritika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:53