POLIMAC

'RAZLIČITA' Slabija od ‘Sumraka’, no ipak ima šanse za uspješnu franšizu

U pitanju je još jedna distopija, priča o razdoblju bliske budućnosti u kojem je društvo ustrojeno po novim pravilima a mlada junakinja u njemu ima presudnu ulogu

Hoće li to napokon biti naredni YA hit - pitali su se analitičari tržišta uoči početka distribucije filma “Različita”, ekranizacije bestselera Veronice Roth. Za neupućene - YA je kratica za Young Adult, u doslovnom prijevodu mlade odrasle, koja se kači na literaturu namijenjenu tinejdžericama i nešto starijim curama, ali u njoj često uživaju i dečki. Autorice su im redovno žene, dosad su po tim knjigama snimljena dva izvanredno uspješna serijala, “Sumrak saga” i “Igre gladi” (potonji još ima dva nastavka), ali je još veći broj podbačaja: “Lijepa stvorenja”, “Domaćin”, “Instrumentarij smrtnika” i “Vampirska akademija” trebali su postati franšize, koje su propale nakon slabih rezultata prvog filma. Jedini relativno uspješni proizvod među njima, zombi romansa “Topla tijela” po romanu Isaaca Mariona, tek donekle spada u krug YA literature, jer joj je autor muškarac.

Ispada da će se “Različita” pridružiti “Sumrak sagi” i “Igrama gladi” u kući slavnih, jer su rezultati prvog vikenda u američkim kinima izvrsni, a ne treba strahovati ni za odaziv naše publike: knjiga je prevedena prije dvije godine u izdanju Naklade Ljevak i sada se agresivno promovira skupa s filmom.

Što “Različita” ima, a što je nedostajalo spomenutim promašajima? Zapravo, teško je reći. U pitanju je još jedna distopija, priča o razdoblju bliske budućnosti u kojem je društvo ustrojeno po novim pravilima a mlada junakinja u njemu ima presudnu ulogu. Ukratko, inačica serijala “Igre gladi” s malo primjesa “Domaćina”, ali bez zapetljanosti potonjeg. Nije da je i ovdje sve jednostavno, ukoliko u toj futurističkoj fantaziji želite živjeti kako spada morate se priključiti jednoj od pet frakcija koje odgovaraju vašem karakteru, ovisi je li vam glavna osobina borbenost, želja za znanjem, pravednošću li nešto drugo: ne možete li se odlučiti, jer ste suviše različiti da bi vas kategorizirali, na korak ste do smrti, što prijeti i srčanoj Tris, junakinji filma.

Mamci koje “Različita” postavlja svojoj mladoj publici prilično su predvidljivi, nekonformizam je uvijek dobitna formula za tu dobnu populaciju, štošta toga već je viđeno u spomenutim naslovima, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Veronica Roth (ona je, uzgred, jedna od rijetkih predstavnica YA literature dobno bliska svojim čitateljima) svojedobno gutala knjige o Harryju Potteru svoga idola J. K. Rowling, pa se podjele iz Hogwarthsa ogledaju i u njezinu zapletu. Nadalje, film je neosporno predugačak, traje skoro 140 minuta, ima suvišnih scena, a i pet društvenih frakcija iz knjige za potrebe filma mirno su se mogle svesti na tri.

Ipak, sve to skupa nekako se da gledati, redatelj Neil Burger (pamtimo ga po “Iluzionistu” s Edom Nortonom i “Savršenoj formuli” s Bradleyjem Cooperom) razmjerno dobro vizualno nadvladava ziheraški produkcijski koncept da se uglavnom snima u hangarima i napuštenim zgradama, a glumci su mu definitivni plus: Shailene Woodley ima karizmu, možda ne tako snažnu kao Jennifer Lawrence iz “Igara gladi”, ali krajnje respektabilnu, dok njezin partner Theo James (efektna epizoda zlosretnog turskog diplomata u prvoj sezoni serije “Downton Abbey”) zaslužuje da ga se u trenu promovira u zvijezdu. U cjelini, “Različita” je slabija od “Sumraka”, no taj se poslije sunovratio u iritantan serijal, a nastavci ovog filma možda budu puno zanimljiviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 13:29