MALOMIŠĆANSKA ZAJEDNICA

Radnica u tvornici za preradu ribe sinu optuženom za napastovanje djevojke daje lažni alibi...

Scena iz filma

 HBO
Redateljice su filma ‘Božja stvorenja‘ Saela Davis i Anna Rose Holmer, a glume Emily Watson i Paul Mescal

Par prvorazrednih otočkih glumaca – Emily Watson i Paul Mescal – najjači su adut ove irske ruralne drame koju su surežirale dvije mlade Amerikanke.

Junakinja "God‘s Creatures" je Aileen (Watson), stanovnica irskog priobalnog mjesta i predradnica u tvornici za preradu ribe. Aileen je cijenjena i voljena u maloj, povezanoj zajednici. Jednog dana Aileenin se sin (Mescal) vrati iz Australije i obnovi obiteljsko gojilište oštriga. Sin Brian je s ocem u zategnutim odnosima, no zato je miljenik posesivne majke. Jedne večeri lokalna cura (Franciosi) prijavi Briana da ju je napastovao po izlasku iz puba. Majka sinu da lažni alibi. Uskogrudna zajednica ustremi se i na mladu "lažljivicu", ali i na Aileen koja doista jest lagala. Do tada pastoralna malomišćanska komuna pretvori se ubrzo u zagušljivu baruštinu.

image

Božja stvorenja

HBO

Scenarij Shanea Crowleyja nadovezuje se na dugu irsku dramsku tradiciju. Redateljice Holmer i Davis taj su scenarij ekranizirale uredno, premda pokatkad štreberski predvidljivo. Film ima izvrsne glumce i atmosferu. Redateljice s bogatstvom detalja dočaravaju lokalnu kulturu i ekonomiju. Film vas zainteresira za zakutak svijeta kojim se bavi. Ipak, imate stalno dojam da tri koraka unaprijed znate kamo vas sve to vodi.

BOŽJA STVORENJA

drama

Irska, 2023. (HBO)

R: Saela Davis, Anna Rose Holmer

G: Emily Watson, Paul Mescal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:44