ZAVRŠETAK FESTIVALA

Propeler Motovuna: Glavna nagrada ide filmu ‘Bikova glava’

Film ‘Bikova glava’ redatelja Michaëla R. Roskama dobitnik je Propelera Motovuna, glavne nagrade motovunskog filmskog festivala. Film je ocjenjen kao snažno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista.

Žiri u sastavu Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul, posebno priznanje odao je i filmu ‘Domaći Teren’ redatelja Stephanea Lafleura za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora. Nagrada Bauer otišla je filmu Nikole Ležaića ‘Tilva Roš’, a nagrada FIPRESCI međunarodnog žirija filmskih kritičara dodjeljena je meksičkom filmu ‘Marta’ Marcelina Islas Hernándeza.

Nepotkupljiva nagrada koja se u suradnji s Transparency International Hrvatska dodjeljuje filmu koji na najbolji način tematizira korupciju pripala je filmu ‘Misija London’ Dimitra Mitovskog.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle čak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev za prikazivanje odabrao 24 filma. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu ‘Mi odlazimo’ Z. Treitza.

Dodjelom nagrada sinoć je završen 14. Motovun Film Festival na kojem je u pet dana prikazano stotinjak filmova. Najavljeni gost zatvaranja bio je i predsjednik Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:42