‘ZAVEDENI MLADIĆ‘

Priča o mladom ustaši iz Like među najzvučnijim je premijerama Pulskog festivala. No, jedan bi film mogao sve iznenaditi...

Bernard Tomić, film Bruno Anković

 Karlo Čargonja/
Fillm otvaranja je onaj Rajka Grlića ‘Svemu dođe kraj‘, nastao prema scenariju Ante Tomića, a slobodno je inspiriran Krležinim romanom-pamfletom ‘Na rubu pameti‘

Projekcijom filma "Svemu dođe kraj" redatelja Rajka Grlića u četvrtak u pulskog Vespazijanovoj areni počinje 71. pulski festival, središnja svakogodišnja smotra hrvatskog dugometražnog filma. Tijekom sedam dana trajanja, pulska će publika biti u prilici vidjeti ovogodišnje hrvatske dugometražne igrane filmove, hrvatske manjinske koprodukcije, te niz popratnih i retrospektivnih programa.

Glavni nacionalni program ovogodišnje Pule sadržavat će 11 hrvatskih dugometražnih naslova, deset igranih i jedan dokumentarni. Od jedanaest naslova, sedam je repriza, a četiri su filma igrala u kinima ili već imala hrvatske premijere. Ono što je uočljivo je nedostatak filmova koji su imali zapaženi prethodni festivalski život. Samo jedan od filmova u programu - "Proslava" Bruna Ankovića - imao je premijeru u konkurenciji prestižnijeg A festivala u Karlovym Varyma. Hrvatski filmovi postupno gube na inozemnoj vidljivosti, što je trend koji svakako nije dobar.

Ankovićev film - nastao po istoimenom romanu Damira Karakaša - ujedno je i jedna od dvije najzvučnije premijere koje ove godine donosi pulska konkurencija. "Proslava" se zbiva se u ličkoj ruralnoj zabiti od 1923. do 1945. te prati kronološki ispreturano sudbinu mladića koji biva zaveden, završi među ustašama, pa se poslije rata skriva od nove vlasti. Odraslog junaka glumi Bernard Tomić, a njegovog oca - seoskog patrijarha - Krešimir Mikić.

image

Film Proslava

Druga - ne manje zvučna - je film otvaranja veterana praške škole Rajka Grlića. Njegov film "Svemu dođe kraj" nastao je prema scenariju Ante Tomića, a slobodno je inspiriran Krležinim romanom-pamfletom "Na rubu pameti". U filmu glume Živko Anočić, Jelena Đokić, Ksenija Marinković i Boris Isaković.

image

Film Svemu dođe kraj

Premijerni film "Božji gnjev" prikazat će i redatelj specijalist za ratne filmove Kristijan Milić ("Broj 55", serija "Nestali"). "Božji gnjev" temelji se na scenariju još jednog uvaženog pisca - Josipa Mlakića. Radnja se zbiva u srednjoj Bosni ratne 1993. i prati čovjeka koji nakon smrti brata počne istraživati mutne zakulisne rabote unutar vojske. Glavnu ulogu glumi Ivo Krešić.

Novim filmom "Frka" u Pulu se vraća i Svebor Mihael Jelić, čovjek koji je svoj prvi film "Zagrebački ekvinocij" snimio bez budžeta, u off-produkciji praktički kao maturant, te postao ugodno iznenađenje Pule 2020. Jelić se sad vraća u Pulu s trilerom "Frka" koji se zbiva u Osijeku. Film se može opisati kao narko-verzija "Kradljivaca bicikla": sitnoj dilerici bude ukraden bicikl, a problem je što je u biciklu bila i roba koju sad duguje gazdi.

"Šlager" je novi film produktivnog specijalista za jeftine nezavisne filmove Nevija Marasovića. Riječ je o romantičnoj drami o režiseru koji bivšu dragu zove na Bled da mu pomogne napisati scenarij o njihovoj vlastitoj vezi. U filmu glume Janko Popović Volarić i Lana Barić.

U programu je i jedna komedija: "Šalša" režisera Dražena Žarkovića. Film se zbiva na fikcionalnom jadranskom otoku gdje su u doba SFR Jugoslavije rađeni vojni biokemijski pokusi, da bi otrov prodro u nasade pomidora i izazvao lokalnu zombi apokalipsu. Glavne uloge u filmu glume Momčilo Otašević i Snježana Sinovčić Šiškov.

"Žena s gumenim rukavicama" Marija Šuline još je jedna nezavisna produkcija. Film u kojem naslovnu ulogu glumi Areta Ćurković koncipiran je i produciran u Slavoniji gdje se i događa. Scenarij potpisuju Franjo Nagulov i Ivor Martinić, a sukladno naslovu glavna je junakinja-čistačica.

Jedini dokumentarac u glavnom programu je "Naša djeca", film iskusnog dokumentarista Silvestara Kolbasa. Sniman tijekom dva desetljeća, sačinjen od kućnih videa koji su se nakupljali s vremenom, film prati često trnovit odnos režisera i njegove supruge s vlastitom djecom.

U konkurenciji su i tri filma koja su već prošla svoj kino život. To su erotski triler "Slatka Simona" Igora Mirkovića, komedija "Bosanski lonac" Pave Marinkovića, te "Sveta obitelj", ruralna obiteljska drama Vlatke Vorkapić smještena u Slavoniju 60-ih godina.

image

‘Slatka Simona‘ - Toma Medvešek

Interfilm/promo/Interfilm/promo

Pula po tradiciji u zasebnoj konkurenciji nagrađuje i manjinske koprodukcije. Njih je ove godine dosta - jedanaest - a po inozemnoj vidljivosti uočljivo su ispred hrvatskih filmova. U tom programu je nekoliko naslova s ozbiljnim festivalskim životom, poput "Ekskurzije" bosanske redateljice Une Gunjak, "Lost Country" srpskog režisera Vladimira Perišića, "Ne očekuj previše od kraja svijeta" osebujnog rumunjskog mavericka Radua Judea ili "Domaćinstva za početnika" australskog Makedonca Gorana Stolevskog. Svi su spomenuti filmovi igrali u Cannesu, Berlinu ili Veneciji.

Uz dva natjecateljska programa, Pula donosi po tradiciji i reviju friških hitova u noćnoj areni, a tu je i program "Greater Adria" posvećen filmovima jadranskog bazena i prijateljskih kinematografija. U tom su programu naslovi nekih zbilja zanimljivih autora kao što su Talijanka Alice Rohrwacher ("Himera") ili Japanac Hirokazu Kore-eda ("Čudovište").

Pulu će zaključiti britanski film "Tuesday". Riječ je o debitantskom filmu redateljice podrijetlom iz Zagreba Daine Oniunas Pusić. Nakon studija u Zagrebu, Oniunas Pusić se nastavila školovati u Londonu gdje je i ostala. Njen prvi film fantastična je drama o majci koja se teško nosi sa smrtnom bolešću svoje kćeri tinejdžerice. Objema im jednog dana u život uđe Smrt - no, ta Smrt ima neobično obličje: izgleda poput enormne tropske papige koja neprestano mijenja veličinu. Film je premijeru imao prošle jeseni na festivalu Telluride gdje je popraćen pohvalnim anglosaksonskim kritikama. Sad ga može vidjeti i publika u redateljičinoj domovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 20:59