OBITELJSKI ŽIVOT

Priča o djevojčici u Splitu 80-ih: Više joj se sviđa Coca-Cola, a dida bi radije da pije Pipi jer je to naše...

Na zagrebačkom će Animafestu biti prikazan animirani film ‘Žarko, razmazit ćeš dite‘ Veljka i Milivoja Popovića. Izložba Tisje Kljaković Braić se otvara večeras u KIC-u

 Vanesa Pandzic/Cropix
‘Žarko, razmazit ćeš dite‘ je, ukratko, topao obiteljski film, a jedino za čim se može žaliti jest što Kljaković i Popovići nisu pokušali napraviti dugometražni crtić

Za umjetnicu Tisju Kljaković Braić šira je publika prvi put čula negdje tamo 2016. ili 2017. kada je dotad razmjerno nepoznata splitska slikarica na društvenoj mreži počela objavljivati karikature o svakodnevici običnog, mladog bračnog para. Njezine su karikature u hipu postale kulturni fenomen. Kad ih je 2018. autorica ukoričila u knjizi pod naslovom "Oni", tek je tada postalo jasno koliko su karikature iz knjige u međuvremenu postale popularne. Splitska je promocija knjige izgledala kao da su knjižnicu zajedno pohodili Mick Jagger i David Bowie. Publika se gužvala po stepenicama i prilaznim hodnicima, a pritom je publika na promociji još po nečem bila nesvakidašnja. Ama baš svi prisutni su, naime, točno znali što se u knjizi nalazi.

Fenomen "Oni" u sljedećem je razdoblju dobio svoju ekstenziju: nove karikature, drugi svezak, izložbe, prijevode. Ali "Oni" su bacili svjetlo i na ostatak kreativnog rada Tisje Kljaković. To vrijedi i za njezino šarmantno slikarstvo, ali i za njen ranije objavljeni omladinski roman "U malu je uša đava". Knjiga koja je objavljena prije djela "Oni" doživjela je zakašnjeli uzlet - nova izdanja, tiražni uspjeh i (moram reći, meni ne osobito milu) kazališnu adaptaciju.

image

Žarko pokvarit ćeš dite: Ubačeni su u film i otpaci kolektivne arheologije: stara etiketa Ožujskog piva, reklama za Pipi s Anom Sasso, monografija o Titu...

Animafest/

Adaptacija romana

Na koncu svega stigao je i - film. Ovog tjedna, naime, na zagrebačkom će Animafestu biti premijerno prikazan animirani film "Žarko, razmazit ćeš dite" splitskih autora braće Veljka i Milivoja Popovića. Riječ je o 13-minutnoj adaptaciji popularnog romana. Autorica predloška otvorit će u Galeriji KIC, u sklopu Animafesta, i izložbu koja ima isti naslov kao i film. Na izložbi će predstaviti crteže koji su služili kao polazište za crtić.

image

Veljko i Milivoj Popović

Vladimir Dugandzic/cropix/Cropix

"U malu je uša đava" humoristička je kronika odrastanja u jednom splitskom socijalističkom susjedstvu tijekom 80-ih godina. Junakinja knjige, autoričin alter ego, pripovijeda o vlastitu djetinjstvu u tipičnoj socijalističkoj stambenoj katnici, u višegeneracijskom kućanstvu koje je ujedno i ideološki raslojeno. Mater je, naime, tradicijska katolkinja, a dida i baba iz partizanske kuće, infišani u Tita i, naravno, "Hajduk". Junakinja djevojčica pritom je mušičava princeza koja ište ovo i ono, ne želi u vrtić, a najdraže joj je društvo dida i njegovi kartaški kompanjoni.

Adaptacije popularne knjige latili su se splitski animatori braća Popović koji su u ovom trenutku možda i međunarodno najistaknutiji tvorci animiranih filmova u Hrvatskoj. Još od distopijskog "Ona koja mjeri" (2008.) do danas, Veljko kao redatelj i Milivoj kao producent i/ili koautor nanizali su niz animiranih filmova koji su osvajali nagrade u Annecyju, Hiroshimi i Zagrebu. Neki su od njih nastajali u dijalogu s lokalnim istaknutim umjetnicima, poput "Biciklista" (2018.), tematski i vizualno inspiriranih slikarstvom Vaska Lipovca.

image

film Žarko

/Fmfs

I ovaj su put Popovići napravili likovno djelo temeljeno na radu likovnjaka. Stoga je tako tekao i proces. Kljaković Braić je kao karikaturistica nacrtala vizualni prikaz likova i ključnih scena filma, a autori su ono što je isprva bila kronološka niska nacrtanih scena pretvorili u pokretnu sliku.

Dida i baka komunisti

Oni koji poznaju knjigu podložak postavit će vjerojatno pitanje: dobro, što su od bogatog materijala knjige autori odabrali za 13-minutni film? Odgovor je: u principu, gotovo sve. "Žarko, razmazit ćeš dite" panoramski protrčava kroz deset godina obiteljskog života i manje-više cijelu građu obuhvaćenu u romanu. Film počinje junakinjinim rođenjem i dolaskom iz rodilišta. Prate se njene dječje bubice, odrastanje uz strožu mater i blagog didu Žarka koji joj popušta, i koji će je, kako naslov veli, "razmaziti". Junakinja filma je princeza kojoj se ne mili ići u vrtić. Više joj se sviđa Coca-Cola nego Pipi, a dida bi radije da pije Pipi jer je to naše i socijalističko, a ne američko. Dida je vodi u klub gdje karta s ekipom, a na zidu se koči Hajdukov grb sa zvijezdom. Nenametljivo se dočarava i politički ambijent. Dida i baba kao komunisti ne slave Božić. Mater odlazi za Božić slaviti kod susjeda s donjeg kata. Policajac susjedima zvoni na vrata i upozorava ih da se susjedi žale na pjevanje božićnih pjesama. Oni zovu policajca da uđe i pogosti se, a on ne može odbiti ponudu kad spazi narezani pršut. U film su ugrađeni tipični ritualni jugoslavenske socijalističke srednje klase: sarme i francuska salata, dočeci Nove godine uz šou Antona Martija. Ubačeni su kao vizualne intarzije i otpaci kolektivne arheologije: stara etiketa Ožujskog piva, reklama za Pipi s Anom Sasso, monografije o Titu.

image

Na zagrebačkom će Animafestu biti prikazan animirani film ‘Žarko, razmazit ćeš dite‘ Veljka i Milivoja Popovića. Izložba Tisje Kljaković Braić se otvara večeras u KIC-u

Vanesa Pandzic/Cropix

Kao i roman, i film dovodi junakinju do početka rata, kad priča prestaje, jer - vele film i roman - "ne želi o grubim stvarima". Na koncu se odrasla nacrtana junakinja obraća publici i film posvećuje sad preminulim didu i babi, a glas joj daje autorica predloška Kljaković Braić.

"Žarko, razmazit ćeš dite" je, ukratko, topao obiteljski film, a jedino za čim se može žaliti jest što Kljaković i Popovići nisu pokušali napraviti dugometražni crtić. Jer knjiga je nudila materijala za to, a znajući da se sve što Kljaković Braić takne pretvori u hit, i taj bi film bez ikakve sumnje bio kinematografska uspješnica. To je vrsta filma kakva bi hrvatskoj kinematografiji nasušno trebala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 14:33