ODLAZAK VELIKANA

Preminuo legendarni glumac Donald Sutherland, u intervjuu za Gloriju jednom je otkrio: ‘U Hrvatskoj sam pao u komu‘

Donald Sutherland

 Alberto PIZZOLI/AFP
Nikada nije bio nominiran za prestižnog Oscara, a za svoj rad nikada nije dobio neku od važnijih nagrada. Počasnog Oscara dobio je 2017. godine

Donald Sutherland, 88-godišnji glumac koji je ostvario zapažene uloge u filmovima "Ne okreći se" (1973.), "M*A*S*H" (1970.), i "Klute" (1971.) te serijalu "Igre gladi", preminuo je u američkom gradu Miamiju nakon duge bolesti, piše The Guardian.

Sutherland je u karijeri koja je trajala 60 godina odigrao preko 190 uloga, što na filmu, što na televiziji. Njegove su mu neobične crte lice omogućile da igra atipične likove, a kasnije je u karijeri upravo zbog tih uloga uživao reputaciju legende svjetskog glumišta. Često je tumačio ekscentrike, ljude u psihološkim krizama ili negativce.

Nikada nije bio nominiran za prestižnog Oscara, a za svoj rad nikada nije dobio neku od važnijih nagrada. Počasnog Oscara dobio je 2017. godine.

"Teška vam srca govorim da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo. Osobno mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikada se nije plašio uloge, dobre, loše ili ružne. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, a više od toga se ne može tražiti. Dobro proživljen život", napisao je njegov sin Kiefer Sutherland, također glumac, na društvenoj mreži X.

Sutherland je rođen 1935. godine u Kanadi. Studirao je inženjerstvo i glumu, a 1957. je odselio u London kako bi studirao na Akademiji glazbe i dramskih umjetnosti u Londonu. Nakon nekoliko manjih uloga u britanskim televizijskim serijama, Sutherland je dobio ulogu u filmu "12 žigosanih". Taj je film postao hit te mu omogućio da dobije uloge u filmovima "M*A*S*H" i "Zlato za odvažne".

Filmovi u kojima je kasnije igrao postali su bitno radikalniji. Među njima je svakako najpoznatiji psihološki horor "Ne okreći se" redatelja Nicolasa Roega. U tom je filmu igrao s Julie Christie, a morao je više puta napomenuti da je ozloglašena scena seksa iz tog filma bila odglumljena, a ne stvarna.

Filmska umjetnost pamti i njegove uloge u filmovima "Obični ljudi" (1980.), "Dvadeseto stoljeće" (1976.), "Invazija tjelokradica" (1978.), "Špijun zvan Igla" (1981.) i "Svemirski kauboji" (2000.).

Sutherland se ženio tri puta. U braku s Lois Hardwick bio je od 1959. do 1966., sa Shirley Douglas od 1966. do 1970., a s Francine Racette se vjenčao 1972. godine.

Sutherland ima petero djece - blizance Rachel i Kiefera Sutherlanda koje je dobio sa Douglas te sinove Rossifa, Angusa Redforda i Roeg Sutherland koje je dobio s Racette.

Sutherland je časopisu Gloria 2010. godine otkrio da je u Hrvatskoj jednom zamalo umro.

"Kad sam 1968. u vašoj zemlji snimao film ‘Zlato za odvažne‘, tijekom jedne akcijske scene nezgodno sam pao i teško ozlijedio kralježnicu. Brzo su me odveli u bolnicu, no ona nije bila dovoljno dobro opremljena. Zato mi se stanje naglo pogoršalo i pao sam u komu. U jednom trenutku vidio sam tunel sa svjetlom na kraju i osjetio sam kako se krećem prema njemu. Pogledao sam dolje i gledao svoje beživotno tijelo. No, nisam htio otići. Primio sam se za rub kreveta, kako bih ostao na ovom svijetu", rekao je Sutherland.

U komi je, rekao je, proveo nekoliko dana. "Mogao sam čuti sve što se događa oko mene. Tako sam čuo i producenta kako diktira telegram mojoj tadašnjoj supruzi, poručujući joj da ne dolazi po mene jer će moje tijelo brodom poslati kući. Taj producent je bio najveća škrtica na svijetu pa nije htio platiti dodatnu avionsku kartu. Na moju sreću, probudio sam se iz kome te su me prebacili u bolnicu u Londonu, gdje su mi sedam puta punktirali kralježnicu. Trebao sam se u bolnici oporavljati nekoliko mjeseci, no bez mene nisu mogli završiti film pa sam se, na opće nezadovoljstvo londonskih liječnika, vratio na snimanje", dodao je Sutherland.

Glumac je rekao da ga je ozljeda tijekom ostatka snimanja jako mučila. "Bio sam fizički, ali što je još gore i psihički, potpuno uništen. Na kraju svake scene upitao bih redatelja Briana Huttona jesam li odradio sve kako treba, a kad bi on potvrdno odgovorio, samo bih sjeo na zemlju i počeo plakati. Bio sam na rubu sloma živaca. Na kraju su me spasili kolege. Sjajan američki komičar Don Rickles savršeno zna prepoznati ljudske osjećaje. Vidjevši u kakvom sam stanju, došao je u moju sobu kako bi mi kazao da me dečki žele vidjeti. Zbunio sam se, nisam znao što žele od mene. Kad sam izišao van, Clint Eastwood me zagrlio, Caroll O’Connor je plakao, Telly Savalas me tapšao po leđima onim svojim ručetinama, a Don Rickles se samozadovoljno smješkao. Moram priznati, mnogo su mi pomogli", dodao je Sutherland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 15:21