VELIK GUBITAK

Preminuo je poznati hrvatski glumac Krunoslav Šarić

Krunoslav Šarić 

 Dragan Matic/Cropix
Godine 1983.godine postaje stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje radi sve do odlaska u mirovinu 2010. godine.

U 79-oj godini života preminuo je Krunoslav Šarić, glumac koji je ostavio velik trag u hrvatskom glumištu, u kazalištu i na televiziji.

Krunoslav Šarić rođen je 1944. godine u Derventi. Nakon srednje škole upisao je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji završava 1969. godine u klasi Koste Spaića.

Nakon diplome radi u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, prvo kao vanjski suradnik, a onda kao stalni član glumačkog ansambla sve do odlaska u Zagreb.

U Dubrovniku je glumio u kazalištu Marina Držića, među ulogama su bilo: Ivo Marinović u Vojnovićevom Ekvinociju, Macbeth u Shakespeareovom Macbethu, Baal u Brechtovom Baalu, Sabljak u Orgijama Monaha Janka Polića Kamova te mnoge uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama od kojih, kako piše Dubrovački se izdvajaju uloge Mortimera u Eduardu II. redatelja Georgija Para. Rekao je svojedobno da mu je jedna od najdražih uloga bila Siniše u Gričkoj vještici, sa Enom Begović, u režiji Mire Međimurca u predstavi Glumačke družine Histrion, 1987. godine.

Godine 1983.godine postaje stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje radi sve do odlaska u mirovinu 2010. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nakon sjajnih uloga u dubrovačkom teatru i dolaska u Zagreb, njegova prva predstava u Drami HNK je bila Šteta što je kurva, Johna Forda, u režiji Georgija Para. Igrao je Vasquesa, prijetvornog Španjolca i ubojicu.

Dobio je nagradu Vladimir Nazor, a za Gloriju je tom prigodom rekao: "Pa to je najviše što se može dobiti u ovoj našoj glumačkoj obitelji. Velika je to sreća, ali i priznanje da nisam uzalud potrošio 55 godina baveći se glumom i umjetnošću".

S Josipom Gendom glumio je u film "Vrijeme ratnika" scenarista i redatelja Dejana Šorka uzbudljiva je akcijska drama. Dvojica prijatelja, Dakar i Fabijan, oprečnih karaktera, kontroverznih biografija, odlaze u nedjeljni ribolov i nađu se u okolnostima okrutne borbe za opstanak, suočeni s iracionalnim zlom nepoznatih ubojica. Sniman u jesen 1990., u predvečerje rata protiv Hrvatske, na području uz rijeku Kupu koje će uskoro postati bojište, ovaj film nosi u sebi ozračje globalne hrvatske drame.

Preminuo je u 79-oj godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:45