ŠALABAHTER IZ FILMA

Premda jeziv i odlično odglumljen, hororac ‘Sakupljač duša‘ zbog ova tri problema neće postati klasik

Maika Monroe kao Lee Harker u filmu ”Sakupljač duša”

 NEON/Planet/Profimedia
"Sakupljač duša" redatelja Osgooda Perkinsa prečesto djeluje kao mješavina već viđenih motiva i dramskih situacija

Karijerni put Osgooda "Oza" Perkinsa u mnogočemu je tipičan. Najstariji sin holivudskog velikana Anthonyja Perkinsa i fotografkinje te glumice Berinthije Berenson-Perkins prvu je ulogu ostvario u filmu "Psiho 2" kad je imao tek devet godina. Igrao je, naravno, mlađu verziju Normana Batesa, lika kojeg je u filmu "Psiho" redatelja Alfreda Hitchcocka maestralno odigrao njegov otac.

Nakon poduže pauze i par manjih uloga, simpatije brojnih ljubitelja filma stekao je ulogom neuglađenog, ali dobrodušnog Davida Kidneyja u "Plavuši s Harvarda". Za razliku od mnogih agilnijih holivudskih glumaca, Perkins tu pamtljivu epizodnu ulogu nije uspio pretvoriti u zapaženije sporedne i glavne.

Tijekom narednih 10-ak godina, pojavio se u raznim projektima, no niti jedan od njih nije bio uspješan. Kad su krajem 2000-ih ponude za glumačke angažmane uglavnom presušile, Perkins se okrenuo pisanju. Međutim, ni tu nije ostvario bogzna kakav uspjeh.

Filmovi "Removal" (2010.) i "Cold Comes the Night" (2013.) nisu dobro prošli ni kod kritike ni kod publike, a možda najzabrinjavajuće, bilo je kritičara koji su se žestoko obrušili na njihove scenarije, pogotovo na onaj filma "Cold Comes the Night". Istina, Perkins nije bio jedini scenarist tih filmova pa je moguće da njegovi kvalitetni doprinosi jednostavno nisu došli do izražaja.

Ustrajan u tome da uspije u obiteljskom biznisu, Perkins se 2015. okladio na sebe te napisao i režirao horor triler "Svećenikova kći" (eng. The Blackcoat‘s Daughter; poznat pod naslovom "February"). Iako film nije ostvario velik uspjeh na kino blagajnama, kritičari su ga pohvalili i u trenu oživjeli Perkinsovu karijeru.

NOVU EPIZODU ŠALABAHTER IZ FILMA MOŽETE POGLEDATI OVDJE:

Već je iduće godine za streaming platformu Netflix napisao i režirao hororac "I Am the Pretty Thing That Lives in the House", a 2020. je napisao i režirao epizodu "You Might Also Like" nove verzije TV serije "Zona sumraka" te režirao adaptaciju bajke "Ivica i Marica" braće Grimm.

Perkinsov najnoviji film, horor triler "Sakupljač duša", u mnogočemu je kulminacija prve faze njegove redateljske karijere. Perkins ga je i napisao i režirao, a u njemu se bavi temama koje je već načeo u svojim ranijim filmovima, ponajprije sotonizmom i nadnaravnim silama.

"Sakupljač duša" govori o pokušajima Saveznog istražnog ureda (FBI) da uhvati naoko neuhvatljivog serijskog ubojicu Longlegsa. Većinom bezuspješna istraga počne davati rezultate kada se u nju uključi mlada agentica Lee Harker (Maika Monroe). Što to ona ima da drugi agenti nemaju? Osim talenta za detektivski posao, Harker, čini se, može vidjeti stvari koje drugi ne mogu.

"Sakupljač duša" u hrvatska je kina stigao 1. kolovoza, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi dva razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 21:31