GLEDALI SMO HIT-SERIJU

Predsjednica srednjoeuropske države pljunuta je Kolinda, no paranoična poput Putina, a agresivna kao Milošević...

U glavnoj je ulozi Kate Winslet

 Max/Planet/Profimedia/Max/planet/profimedia
Privučen ovakvim opisom, hrvatski se gledatelj lako može navući na HBO-ovu seriju ‘Regime‘

Junakinja serije "Režim" predsjednica je neimenovane srednjoeuropske države koja izgleda pljunuta Kolinda.

Paranoični je hipohondar poput Putina, okružuje se ulizicama poput Tuđmana, politički ekvilibrira kao da je Orban ili Vučić, a agresivna je i napada susjede poput Miloševića. Sve se to skupa zbiva u ambijentu dvorskog kiča dostojnog Keruma ili Trumpa.

Privučen ovakvim opisom, hrvatski se gledatelj lako može navući na HBO-ovu seriju "Regime". Na opis vam se čini da se ta serija bavi nečim što smo bili, pomalo jesmo, a izgleda da ćemo i biti. Ipak. serija kreatora Willa Tracyja na koncu se izvrgne u neispunjeno obećanje.

Ambijentiran u neimenovanu srednjoeuropsku zemlju, "Režim" prati autoritarnu predsjednicu (Winslet) koja je prijestolje naslijedila od oca kojeg drži u staklenom sarkofagu. Predsjednica za savjetnika uzima brutalnog vojnika Zubaka (belgijski glumac Matthias Schoenaerts) koji se postupno pretvara u njenog Raspučina.

"Režim" je trebao biti nešto između "Succession" i političkih satira Armanda Ianuccija ("Staljinova smrt").

Na koncu se, međutim, serija ne realizira ni kao jedno ni kao drugo. Nije dovoljno smiješna da bi bila uspjela satira, a analize politike, kulture i dinamike moći koju nudi zapravo su površno zagrebane.

"Režim" ima i dobre glumce i iskusnog redateljskog mahera Stephena Frearsa. No, seriji fali sol i počelo svega: zaista dobar tekst.

REŽIM (Regime, V. Britanija 2024.), kreator: Will Tracy, režija: Stephen Frears, uloge: Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Andrea Riseborough, Hugh Grant, HBO

Ocjena: 2,5

REŽIM (Regime)

serija (HBO)

V. Britanija 2024.

Kreator: Will Tracy

R: Stephen Frears

G: Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Andrea Riseborough, Hugh Grant

Ocjena: 2,5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:53