PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Poljski film ‘Ida’ dobio čak pet nominacija za europskog Oscara

 YouTube
U glavnoj kategoriji su ‘Zimski san’ N.B. Ceylana, ‘Levijatan’ Zvjaginceva’, ‘Nimfomanka’ Von Triera i ‘Turist’ R. Östlunda

Poljski film “Ida” režisera Pawela Pawlikowskog najveći je dobitnik nominacija za “europskog Oscara” (nagradu EFA) koje su objavljene u Sevilli u subotu.

Film o mladoj redovnici koja otkriva da je židovskog podrijetla osvojio je najviše - pet - nominacija za Europske filmske nagrade, uključujući i nominacije za najbolji film, režiju i scenarij. Film Pawlikowskog je ujedno nagrađen i nagradom EFA za najbolju kameru, nagradom koju od ove godine ne dodjeljuju glasači, nego poseban žiri.

U sumornoj Poljskoj

Osim “Ide”, za najbolji su europski film nominirani su canneski pobjednik “Zimski san” Turčina Nurija Bilge Ceylana, “Levijatan” Rusa Andreja Zvjaginceva, “Nimfomanka” Larsa Von Triera, te švedski film “Turist” redatelja Rubena Östlunda. Tri od tih pet filmova - “Zimski san”, “Levijatan” i “Ida” - nominirani su za najbolji film, režiju i scenarij, što ih izdvaja kao očite favorite za konačnu pobjedu.

“Ida” Pawela Pawlikowskog film je o mladoj redovnici koja uoči konačnog zaređenja odlazi posljednji put posjetiti tetku koja je sudac i komunist. Tetka joj otkriva pravu istinu o njenom podrijetlu, koje je židovsko. Dvije posve različite žene putuju sumornom Poljskom ranih pedesetih te u svojevrsnoj kriminalističkoj istrazi slažu puzzle o stradanju vlastite obitelji. Redatelj Pawel Pawlikowski je rođenjem Poljak, ali je karijeru napravio u Britaniji, gdje je odrastao. Počeo je kao dokumentarist na BBC-u, a najglasovitiji mu je dokumentarac “Srpska epika” iz 1992. u kojem Karadžić pred kamerama svira gusle, a ruski pisac Eduard Limonov puca na Sarajevo. Riječ je o filmu koji je tih ratnih godina zapadnu publiku upoznao s nekim kulturološkim izvorištima jugoslavenskih ratova.

Najbolje glumice

Prije “Ide” Pawlikowski snimio je tri igrana filma na engleskom jeziku, od kojih su dva - “The Last Resort” i “My Summer of Love” - osvajali nagrade BAFTA, britanske verzije Oscara. Pawlikowski je dvaput bio gost motovunskog festivala, intenzivno je putovao prostorom bivše Jugoslavije i odlično razumije hrvatski.

Osim nominacija za najbolji film, režiju i scenarij, “Ida” je osvojila i dvije nominacije za najbolju žensku ulogu, za Agatu Kuleszu i Agatu Trzebuchowszku. I “Nimfomanka” Larsa Von Triera također ima dvije glumačke nominacije za Stellana Skarsgĺrda i Charlotte Gainsbourg.

Među nominiranima za najbolju mušku ulogu nalaze se još Irac Brendan Gleeson za ulogu svećenika u komediji “Kalvarija”, Englez Tom Hardy za zatvorsku dramu “Locke“, Rus Aleksej Srebrjakov za ulogu u “Levijatanu” te Timothy Spall za ulogu slikara Turnera u biografskom filmu “Mr Turner” Mikea Leigha.

Uz dvije poljske glumice te Charlotte Gainnsbourg, za najbolju su žensku ulogu nominirane još Španjolka Mariana Alvarez za ulogu shizofreničarke koja se samoranjava u filmu “Ranjena”, Valeria Bruni Tedeschi za talijanski krimić “Ljudski kapital” te Marion Cotillard za ulogu netom otpuštene radnice u belgijskom filmu “Dva dana, jedna noć” braće Dardenne.

S obzirom da je 2013. bila izvanredna godina za europski film s koncentracijom dobrih filmova kao rijetko kad, nominacije su neizbježno morale iznjedriti i gubitnike. Najveći su svakako braća Dardenne koji su ostali na samo dvije nominacije - za najbolji scenarij, te za žensku ulogu Marion Cotillard.

Nezapamćen slučaj

Neobičnost ovogodišnjih nominacija je i to što među nominiranima za najbolji film nema ni jednog filma iz pet najvećih europskih kinematografija (britanske, francuske, njemačke, talijanske i španjolske), što je nezapamćeno u povijesti nagrada EFA.

Europske filmske nagrade dodijelit će se 13. prosinca u Rigi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:29