BROJ 1 NA NETFLIXU

Polimac o hit seriji Fubar: ‘Riječ je o krizi Arnolda Schwarzenegger nadomak osamdesetih‘

Scena iz Netflixova filma

 Netflix/
Prva sezona serije će, bar u početku, svakako biti vrlo gledana, ipak filmska legenda prvi put nastupa u televizijskoj seriji

Kako se najpopularniji filmski snagatori bliže osamdesetoj, jasno im je da nešto moraju promijeniti u svojim karijerama. Sylvester Stallone prvi je pokazao pravi smjer, za streaming platformu Paramount+ snimio je krimi seriju "Kralj Tulse", odabrao je odličnog showrunnera, Taylora Sheridana (serija "Yellowstone" i njezini odvojci, filmovi "Sicario" i "Sve ili ništa") i rezultat zbilja nije bio loš.

Povrh svega, sumnjam da je Stallone zaradio manje nego u svojim filmskim hitovima. Istom se strategijom upravo poslužio Arnold Schwarzenegger, taj se u međuvremenu neko vrijeme bavio i politikom, ali kad je opet stao pred kamere, shvatio je da je njegovo zlatno doba prošlo.

Nije bilo druge, prihvatio je Netflixovu ponudu i snimio razmjerno skupu akcijsku seriju "FUBAR" (naslov je skraćenica za razne psovke od kojih neke datiraju još iz 2. svjetskog rata): za showrunnera je odabrao Nicka Santora, koji je svojedobno pisao epizode za legendarnu seriju "Obitelj Soprano", a nedavno mu je odlično prošla televizijska obrada "Reachera" po romanima Leeja Childa (pseudonim britanskog pisca krimića Jamesa Dovera Granta), bolje primljena od filmova s Tomom Cruiseom. Schwarzenegger se nije baš pretjerano pouzdao u maštu svoga scenarista, sugerirao mu je preradu svog velikog hita "Istinite laži" Jamesa Camerona, ali vrlo slobodnu, jer je ove godine već snimljena doslovna televizijska verzija tog filma (inspirirana francuskim hitom "Zgoditak" Claudea Zidija, a bilo je još inačica).

Navodni prodavač

U "FUBAR-u" Schwarzenegger igra Lukea Brunera, navodnog prodavača sprava za vježbanje, a zapravo agenta CIA-e, koji se namjerava povući u mirovinu, jer je na opasnom poslu potpuno zapostavio obitelj. Nimalo slučajno što mu supruga (Fabiana Udenio) već traži novog partnera, no za razliku od "Istinitih laži" ona i ne pomišlja i sama postati agenticom, jer nije proniknula čime se Luke zapravo bavi. No zato je njegova kći mezimica Emma (vrlo dobra Monica Barbaro) bila puno pronicljivija i što je još važnije, pokazala se jednako sposobnom agenticom kao i tata.

Kako to izgleda kada su otac i kći na istom zadatku? Prilično grozno, jer on je nastoji u svakoj prilici zaštititi, što njoj uopće nije potrebno. Smeta mu kad ona psuje i koketira s drugim muškarcima, ipak je pred brakom s pomalo smotanim Carterom (Jay Baruchel ima solidnu reputaciju kao komičar), međutim, česte su situacije u kojima spašavaju jedno drugo. Problem je i u tome što je Emma upala u Lukeovu ekipu, koja nije bog zna kako profilirana no najviše prostora dobio je tamnoputi Barry (Milan Carter), i to bez osobitog razloga. Usput, glavni negativac je Boro Polonia (Gabriel Luna), tata mu je bio gangster pa ga je Luke u jednoj prilici likvidirao, iz grižnje savjesti povremeno se brinuo za Boru, no taj je stasao u kriminalca još goreg no što mu je bi otac.

image

Scena iz filma

Netflix/

Partija pokera

Kad prva epizoda započinje glazbenim brojem The Rolling Stonesa "Sympathy for the Devil", koji se već otrcao od silne upotrebe u drugim filmovima i serijama, jasno vam je da je pred vama reciklaža mnoštva već viđenih situacija, što se potvrdi u prve dvije epizode. Čak je i šefica CIA-e Dot (Barbara Eve Harris) naizgled pokupljena iz "Odreda otpisanih" DC Comicsa, samo tamo se zvala Amanda Waller i glumila ju je Viola Davis. Serija ima ukupno osam epizoda, a agonija započinje oko treće, kad se radnja počinje razvlačiti i živne tek pred kraj, oko sedme epizode, no dotad treba izdržati jednu beskrajno dosadnu partiju pokera i još koješta. Ima i bizarnosti, dva člana Lukeove ekipe su i punačka Roo (Fortune Feimster) i šminker Aldon (Travis Van Winkle), kad potonjeg rane, njegova ga kolegica može spasiti jedino tekućinom koje nema nigdje u blizini, osim dakako njezine mokraće. Scena je odigrana kao komedija, pa nema mjesta pritužbama da se skrenulo u vulgarnost.

Serija je krcata posvetama, tako Lukea stalno zovu Austrijanac, što je uostalom i Schwarzenegger, u dva tri-navrata spomene se crna komedija "Baci mamu iz vlaka" Dannyja DeVita, na što glavni junak, koji se isprva pravio da nije gledao taj film, prizna da mu je to omiljeni glumac, naravno, naravno, kad su skupa igrali u "Blizancima" i njegovom nastavku.

image

Arnold Schwarzenegger i Monica Barbaro

Collin Xavier/image Press Agency Abaca/Abaca Press/Profimedia/Collin Xavier/image Press Agency Abaca/abaca Press/profimedia

Kad serija završi, čini vam se da je sve spremno za drugu sezonu, no ima tu i otegotnih okolnosti. Prva sezona će – bar u početku – svakako biti vrlo gledana, ipak filmska legenda prvi put nastupa u televizijskoj seriji, a i u nas je "FUBAR" na prvom mjestu Netflixove top liste, no pitanje je hoće li ga tko htjeti gledati nakon tri-četiri tjedna.

Ocjene kritičara su dakako slabe, ali i gledatelji su mu udijelili trojku. Dosta slabo za seriju koja je trebala biti veliki televizijski događaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:03