KOMIČAR STROGOG LICA

Polimac o Edu Asneru: Njegova sinkronizacija lika Carla Fredricksena pravo je remek-djelo

Ed Asner
 Valerie Macon/Afp/Profimedia
U 92. godini umro je Ed Asner, glumac kojeg su proslavile vrhunske TV serije i jedan crtić

Ne treba čuditi golemi prostor koji su američki mediji posvetili Edu Asneru koji je preminuo prirodnom smrću u nedjelju u svom domu u Tarzani, nedaleko Los Angelesa. Imao je 91 godinu, a stjecajem okolnosti The Hollywood Reporter s njim je u subotu objavio veliki intervju koji se dugo pripremao.

Na pitanje kako je za zdravljem, tada je odgovorio da ima problema s lijevom nogom, ali da bi se na njemu još štošta dalo popraviti, samo kad bi za to bilo vremena. Šteta, sudeći po frenetičnom ritmu kojim je nastupao na filmu i televiziji, uz poneku pauzu mogao je još uvijek biti među nama. Ipak, treba ga shvatiti, dvaput razveden, paničario je da će mu djeca ostati nezbrinuta, imao ih je četvoro (troje zakonitih) i najmanje devetero unučadi.

Amerikanizirani nadimak

Rođen kao Yitzhak Edward Asner, još kao klinac odlučio se za amerikanizirani nadimak Eddie, koji je poslije skraćen u Ed. Bavio se svim i svačim, vozio taksi, radio na pokretnoj vrpci u General Motorsu, no kad je upisao novinarstvo na sveučilištu u Chicagu, profesor ga je upozorio da se od toga teško živi, pa se odmah prebacio na studij drame.

Pedesetih je nastupao po nezavisnim kazalištima, pa i na televiziji, no šezdesetih postaje lice koje se pamti, probija se na Broadway, nastupa u epizodama popularnih serija kao što su "Goli grad", "Dr. Kildaire" i "Nesalomljivi", a u "El Doradu" Howarda Hawksa glumio je rančera koji je sukobljava s Johnom Wayneom. No sve je to bilo skromno prema prilici koja mu je ponuđena 1970.

Pune ruke Emmyja

Producent Grant Tinker, suprug Mary Tyler Moore, vidio ga je u jednom televizijskom krimiću, i pomislio kako bi on bio sjajan za ulogu Loua Granta, šefa televizijskih vijesti na fiktivnoj postaji WJM-TV, u seriji koju je upravo pripremao. Zvala se, naravno, "Mary Tyler Moore Show", no Asner je oklijevao, jer još nikad nije igrao komične uloge. Objasnili su mu da se od njega ne traži da izaziva salve smijeha, dovoljno je da izgleda strogo, a nitko drugi ga ne uzima ozbiljno.

Koncept je upalio, sitcom "Mary Tyler Moore Show" postao je veliki hit, Asner je dobio tri nagrade Emmy za sporednu ulogu i još niz drugih priznanja, a kad se Mary Tyler Moore zasitila serije i poželjela nešto drugo (poslije je dobila Oscara za redateljski prvijenac Roberta Redforda "Obični ljudi"), tv mreža CBS ponudila je glumcu samostalnu seriju jednostavnog naslova "Lou Grant", samo s nekim izmjenama.

"Mary Tyler Moor Show" bio je tipični sitcom koji se snimao uživo s tri kamere, a ovo je bila jednosatna serija koja se bavila ozbiljnim problemima, jedino što je naslovni junak sada bio novinski urednik. Asner isprva nije znao kako da se postavi, nedostajao mu je smijeh publike, slutio je da tako nešto nikoga ne zanima i pitao svoga psihijatra što misli o "Lou Grantu".

image
Serija 'Lou Grant'
-/Mary Evans Picture Librar/Profimedia

Ovaj mu je odgovorio: "Serija je dobra, samo ne znam zašto ti toliko gestikuliraš". Tek tada je Asner shvatio razliku između sitcoma i dramske serije i prilagodio se tome. "Lou Grant" proglašen je najboljom novom serijom, a glumac je dobio još dvije nagrade Emmy, bio je tada prva televizijska zvijezda koja je dobila nagradu za isti lik, kako u sitcomu tako i u dramskoj seriji.

Usput je zaradio još dva Emmyja, jedan za mini seriju "Bogataš i siromah", a drugi za golemi uspjeh "Korijena": glumio je kapetana broda koji dovodi glavnog junaka po imenu Kunta Kinte iz Afrike u Ameriku.

Šef ceha glumaca

Postao je prvi televizijski glumac koji je dobio ukupno sedam nagrada Emmy (do danas još drži taj rekord), pa ne čudi što su ga izabrali za predsjednika Ceha američkih glumaca: tu je dužnost prije njega obavljao Charlton Heston, a njih dvojica po političkim pogledima nisu mogli biti različitiji. Heston je bio konzervativac, a Asner je pripadao Demokratskim socijalistima Amerike, što je odmah izazvalo razdor na glumačkoj sceni.

Novi predsjednik, naime, smatrao je da se zanemaruju prava glumaca, tužio je sindikat da zapostavlja zdravlje svojih klijenata, a i od tv mreža i filmskih kompanija tražio je povoljnije ugovore. Američki predsjednik tada je postao bivši glumac Ronald Reagan, njemu se nisu dopadale Asnerove inicijative, pa su počela govorkanja da "komunist" vodi holivudske zvijezde.

image
'Mary Tyler Moore Show'

Asner se na to nije obazirao, ali je osjetio da ga holivudski establišment ne podržava: "Lou Grant" je ukinut po isteku pete sezone, unatoč tome što je po ispitivanjima tada bio među deset najpopularnijih serija.

Glumac je svakako osjetio da nije omiljen i da šefovi velikih studija znaju kako bi mu se osvetili, no nije posustajao: veliki skandal izbio je kada je glumački ceh napao američku politiku u Latinskoj Americi, posebno Salvadoru, smatralo se da se miješa u nešto što nije njegov posao, međutim, Asner je smatrao da je politička i socijalna situacija itekako nešto čime bi se Ceh kao institucija morao baviti. Dobio je još jedan predsjednički mandat, ali treći je odbio jer se htio posvetiti obitelji i karijeri.

Ed Asner danas je američka legenda, dobio je zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i nagradu Ceha američkih glumaca za životno djelo. Najbolja uloga? Svi se slažu da je njegova sinkronizacija lika starog Carla Fredricksena u Pixarovu crtiću "Nebesa" pravo remek-djelo. Da postoji Oscar za tu kategoriju, Asner bi ga svakako dobio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 03:13