JAKO ŠARMANTNO

Pohađa elitnu školu, koja se diči sportskim timom. No, smušeni, pretili junak, na užas svoje majke, više naginje drami i glumi...

Film Uproar

 Promo/
‘Uproar‘ je pitak, lako gledljiv film koji teme emancipacije i rasizma provlači kroz dopadljive likove i nenametljivi humor.

Godine 1981. Južna je Afrika zbog aparthejda još bila pod sportskim bojkotom. Unatoč tome, južnoafrički su ragbijaši dobili poziv na Novi Zeland na ragbijašku turneju. Kršenje bojkota pobudilo je opći bijes. Dio je afričkih zemalja bojkotirao čak i Olimpijske igre, a na samom Novom Zelandu je kiptjelo. Raspre su bile to burnije što je i ta zemlja imala svoje ljude tamnije kože: Maore.

To je kontekst u kojem se zbiva biografska komedija "Uproar" (Pobuna) novozelandskih redatelja Middleditcha i Bennetta. Junak "Pobune" je mladi polu-Maor koji pohađa mahom bijelu elitnu školu. Škola se diči svojim ragbijaškim timom. Ali smušeni i pretili junak (Dennison), na užas svoje majke (Driver), više naginje drami i glumi. Dok prosvjedi u gradu eskaliraju, približava se i školsko ragbijaško finale, a junak razapet između ragbija i umjetnosti prolazi kroz političku katarzu te otkriva vlastiti maorski identitet.

image

Film Uproar

Hbo/

"Uproar" je pitak, lako gledljiv film koji teme emancipacije i rasizma provlači kroz dopadljive likove i nenametljivi humor. Šarmantno je dočarana i epoha koja otprilike odgovara onoj našeg novog vala, ali na sasvim suprotnom kutku planeta te ona nosi druge nijanse. S vremena na vrijeme "Uproar" vas zagrebe plakatnom didaktičnošću ili naivnom glumom, što je šteta jer je film simpatičan i ima vrlina.

POBUNA (Uproar), komedija, Novi Zeland 2023., režija: Paul Middleditch, Hamish Bennett, uloge: Julian Dennison, Minnie Driver, HBO

Ocjena: 3 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 14:29