ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo sportsku dramu ‘Čelična kandža‘: Film je neopisivo tužan, tragedija ove obitelji je nevjerojatna

Chavo Guerrero mlađi kao The Sheik i Zac Efron kao Kenny Von Erich u filmu ”Čelična kandža”

 LANDMARK MEDIA/Alamy/Alamy/Profimedia
Redatelj Sean Durkin jasno kaže da krivca za nedaće koje su zadesile Von Erichove treba tražiti među svakidašnjim problemima

Malo se kojem kreativnom pothvatu toliko različitih zajednica i kolektiva zlobno smije kao kečerima - šašavom, ali dugovječnom i nedvojbeno umjetničkom izričaju koji se najbolje može opisati kao kombinacija kazališta, sporta i televizije.

Stigma koju kečeri nose poglavito zbog toga što su njihove borbe režirane, a dugi niz godina prodavane kao prava sportska natjecanja, jamačno će neke odvratiti od gledanja biografske sportske drame "Čelična kandža" (eng. The Iron Claw) kanadsko-američkog redatelja i scenarista Seana Durkina ("Martha Marcy May Marlene", "Gnijezdo") koja je 4. srpnja počela igrati u hrvatskim kinima.

Međutim, svatko tko zbog toga odbaci "Čeličnu kandžu" propustit će film koji elokventno progovara o vrlo stvarnom problemu - odgoju djece te utjecaju roditelja na njihove živote.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

"Čelična kandža" priča je o nizu tragedija koji je zadesio slavnu i renomiranu kečersku obitelj Von Erich (pravo joj je prezime Adkisson) iz američke savezne države Teksas, a koje je neke članove te obitelji naoko uvjerio da je ona prokleta.

Novinar i spisatelj David Shoemaker u svojoj je knjizi "Kvadratni krug: Život, smrt i profesionalno hrvanje" prenio legendu o navodnom trenutku kada je obitelj Von Erich prokleta.

Kad se bivši igrač američkog nogometa Jack Adkisson 1950-ih počeo baviti hrvanjem, nastupao je kao Fritz Von Erich, zli nacist i pripadnik jurišnog odreda iz Stuttgarta. On je svoje protivnike pobjeđivao s pomoću zahvata "čelična kandža" - zgrabio bi njihovu glavu kao rukometnu loptu te je stisnuo dok im ne bi, tobože, potekla krv. Zli su Nijemci tijekom 1950-ih bili potentni negativci i organizatori kečerskih mečeva to su obilato koristili. Jedne je večeri u američkom gradu Chicagu jedan muškarac ušao u svlačionicu u kojoj je bio Fritz Von Erich kako bi ga kritizirao zbog neukusnog iskorištavanja povijesti i trivijalizacije zla kojeg su nacisti sijali po svijetu. Muškarac je Von Erichu potom pokazao tetovažu koju je dobio u koncentracijskom logoru te mu rekao da je svih sedam njegovih sinova ubijeno u logorima smrti. "Rekao je Von Erichu da se nada da mu se takvo što nikada neće dogoditi", napisao je Shoemaker u svojoj knjizi.

Fritz Von Erich preminuo je u 69. godini života. Imao je šest sinova, ali ga je samo jedan nadživio. Njegov prvi sin Jack Barton mlađi utopio se kad je imao šest godina. David Von Erich (David Alan Adkisson) umro je od posljedica upale tankog crijeva (iako neki izvori tvrde da se predozirao). Mike, Chris i Kerry Von Erich (Michael Brett, Christopher Barton i Kerry Gene Adkisson) oduzeli su si živote.

"Čelična kandža" pripovijeda o naporima koje je Fritz Von Erich (Holt McCallany) uložio kako bi njegovi sinovi ostvarili ono o čemu je on oduvijek sanjao - postali svjetski prvaci u teškoj kategoriji. Poput mnogih, komotno se može reći, bolesno ambicioznih roditelja, Fritz Von Erich svoju djecu vidi kao projekte. One na koje ozbiljno računa voli više, a oni koji ne ispunjavaju njegove zahtjeve kritizira. I kritizira, i kritizira... Na početku se filma čini da od svih najbolje kotira Kevin Von Erich (Zac Efron), ali sve se to, kako i sam Fritz kaže, može promijeniti, i to brzo, možda već idućeg dana.

Primijetit ćete i da njegovog imena nema među preminulim sinovima. Njega je, naime, redatelj filma Durkin odabrao kao lika koji će gledatelja uvesti u ovaj čudan svijet.

U novoj epizodi "Šalabahtera iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi tri razloga zbog kojih biste trebali pogledati "Čeličnu kandžu" i dva zbog kojih biste je trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 17:11