ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo najpopularniji film na Netflixu, radije ga preskočite. Šablonska priča, loša J.Lo, a tu je i skrivena propaganda...

Jennifer Lopez u filmu ”Atlas”

 NETFLIX
‘Atlas‘ hini da je zainteresiran za dobrobit čovjeka i Zemlje, a zapravo je tu da lukavo promovira spajanje čovjeka i umjetne inteligencije

Dan sjećanja, tradicionalno posljednji ponedjeljak u svibnju, jedan je od najvažnijih i najpopularnijih blagdana u Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikanci toga dana odaju počast vojnom osoblju Oružanih snaga SAD-a koje je poginulo na dužnosti, a smatra ga se i neformalnim početkom ljeta. Zbog činjenice da ga se tretira kao prvi dan ljeta, Hollywood je prije više desetljeća vikend prije Dana sjećanja počeo tretirati kao početak ljetne filmske sezone, perioda kada se u kina šalju najveći aduti. Ako filmovi koji izađu tog vikenda ostvare dobre rezultate, ljeto bi moglo biti dobro. Ako podbace, godišnjim se bilancama filmskih studija ne piše dobro.

Ovogodišnji je vikend uoči Dan sjećanja pokazao kriza identiteta koju Hollywood proživljava prilično duboka. U američka je kina u petak, 24. svibnja, stigao film "Furiosa: Pobješnjeli Max saga". Riječ je o filmu koji govori o odrastanju Furiose, protagonistice hvaljenog i nagrađivanog filma "Pobješnjeli Max: Divlja cesta". Uz to, riječ je o tipu filma zbog kojeg filmskim studiji dobivaju zazubice - novom nastavku poznatog i hvaljenog serijala. Premda me "Furiosa" nije oduševila kao "Divlja cesta", riječ je o interesantnom i nekonfekcijskom filmu. Istoga je dana na streaming platformu Netflix stigao film "Atlas", znanstveno-fantastični akcijski film s Jennifer Lopez. Iako Hollywood od tog žanra nipošto ne bježi, već se godinama kloni skupih filmova koji se ne temelje na kakvom predlošku.

"Furiosa", koja je koštala 168 milijuna dolara, uprihodovala je na svjetskim kino blagajnama "samo" 69,9 milijuna dolara. Šanse da će povratiti investiciju vrlo su male. S druge strane, "Atlas", koji je koštao 100 milijuna dolara, zabilježio je, kako tvrdi Netflix, 56,3 milijuna sati gledanja te je u 93 zemlje bio među 10 najgledanijih Netflixovih sadržaja. Imajte na umu i da se "Atlas" za naklonost gledatelja borio i s novim i starim sadržajima. Dok se "Furiosa" tretira kao neupitni komercijalni neuspjeh, teško je reći što ovi sati gledanja i plasmani "Atlasa" zapravo predstavljaju.

U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi pet razloga zbog kojih trebate preskočiti "Atlas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 08:41