ANATOMIJA JEDNOG PADA

Pobjednik Cannesa: film o književnici koja se mora sudski obraniti od optužbi za ubojstvo nakon nesretne pogibije muža

Justine Triet

 Loic Venance/Afp

Film "Anatomija jednog pada" francuske redateljice Justine Triet pobjednik je 76. canneskog filmskog festivala koji je okončao u subotu. Sudska drama 45-godišnje francuske redateljice dobila je nagradu žirija kojim je predsjedao dvostruki canneski pobjednik, Šveđanin Ruben Östlund.

"Anatomija jednog pada" film je o njemačkoj književnici (Sandra Hueller) koja se mora sudski obraniti od optužbi za ubojstvo nakon nesretne pogibije vlastitog muža. Film je tijekom festivala jako dobro primljen, tako da pobjeda Triet nije iznenađenje. Triet je- inače- tek treća redateljica u povijesti koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu. Druga je bila također Francuskinja Julia Ducournau koje je lani tu nagradu osvojila za kiberpank fantaziju "Titan". Premda je stanovito vrijeme na sceni, Triet nije naročito poznata. "Anatomija jednog pada" četvrti joj je dugometražni filma, a za dva od prethodnih- "Doba panike" (2013) i "U krevetu s Victorijom" (2016)- bila je nominirana za nagradu Cesar, francuskog Oscara.

Veliku nagradu žirija- nagradu drugu po važnosti- osvojio je britanski redatelj Johnatan Glazer za film "Zone of Interest" (Zona od posebnog interesa). Oba filma povezuje njemačke glumica Hueller, koja u oba glumi glavnu ulogu. "Zone of Interest" temelji se na istoimenom romanu britanskog pisca Martina Amisa. Film se bavi obiteljima njemačkih oficira koji su zapovijedali i opsluživali koncentracijske logore u Poljskoj u 2. svjetskom ratu. Te obitelji bile su smještene na rubu logorskoj područja, u zoni koja je nosila eufemistični naziv "zone interesa". Koincidencija je da je kreator književnog predloška Martin Amis preminuo u 75. godini točno na dan kad je Glazerov film ima premijeru u Cannesu. Glazer je- inače- poznatiji od pobjednice Triet, te u karijeri ima heterogen niz zapaženih filmova u rasponu od gangsterske drame "Sexy Beast" do biohorora "Under The Skin". "Zona od posebnog interesa" slovila je tijekom festivala i kao prvi favorit za nagradu.

Treću nagradu- priznanje žirija- dobio je finski kult-klasik Aki Kaurismaki za film "Palo lišće". Kaurismaki je bio strašno važan režiser 80-ih i početkom 90-ih, no potom je radio malo i neuvjerljivo, "Palo lišće" većina komentatora smatra Finčevim povratkom nakon nekoliko prosječnih filmova i relativno duge pauze.

image

Justine Triet, Antoine Reinartz, Sandra Hueller i Milo Machado Graner

Patricia De Melo Moreira/Afp

Nagrade za najbolju režiju i scenarij otišle su u istočnu Aziju. Onu za režiju dobio je francuski Vijetnamac Tran Ang Hung za film "Parni kotao", a za scenarij Japanac Sakamoto Juyi za film "Monstrum" redatelje Kore-ede Hirokazua.

I nagrada Zlatna kamera- cijenjena nagrada za najbolji debitantski film- otišla je u Aziju. Dobio ju je vijetnamski film "Unutar žute ljušture" Vijetnamce Thien An Phama.

Nagrade za uloge dobili su turska glumica Merve Dizdar za ulogu učiteljice u filmu "O suhom lišću" Nure Bilge Ceylana, te Koji Yakusho za ulogu japanskog čuvara nužnika u filmu "Savršeni dani" Wima Wendersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48