ŠALABAHTER IZ FILMA

Ovo je trenutno najpopularniji film na Netflixu u Hrvatskoj, najmanje su četiri razloga zašto ga trebate pogledati!

”Godzilla Minus Jedan” snimljen je za holivudske standarde skromnih desetak milijuna dolara, a na svjetskim je kino blagajnama uprihodovao impresivnih 112 milijuna dolara

 Toho Company - Toho Studios - Ro/AFP/Profimedia
Redatelj Takashi Yamazaki Godzillu je uspio prikazati kao surovo i silovito čudovište

Na opće iznenađenje publike, krajem prošlog tjedna objavljeno je da će akcijski znanstveno-fantastični film "Godzilla Minus Jedan" (jap. ゴジラ-1.0; eng. Godzilla Minus One) 1. lipnja stići na streaming platformu Netflix. Film redatelja, scenarista i majstora specijalnih efekata Takashija Yamazakija jedan je od razloga zbog kojih sam u ožujku ustvrdio da u živimo u Godzillinom svijetu.

"Godzilla Minus Jedan" snimljen je za holivudske standarde skromnih desetak milijuna dolara, a na svjetskim je kino blagajnama uprihodovao impresivnih 112 milijuna dolara. Pored toga što je najuspješniji japanski film o slavnom filmskom čudovištu, Yamazakijev je film na 96. dodjeli Oscara dobio nagradu za specijalne efekte. Ta je nagrada tim vrjednija jer su za nju konkurirali znatno skuplji projekti "Čuvari galaksije 3", "Napoleon", "Kreator" te "Nemoguća misija: Odmazda - prvi dio". Osvojio je osam nagrada na 47. dodjeli nagrada Japanske filmske akademije, uključujući onu za najbolji film.

"Godzilla Minus Jedan" priča je o kamikazi Kōichiju Shikishimi (Ryunosuke Kamiki) te utjecaju trauma iz Drugog svjetskog rata na njega i Japan.

Nakon što sa svojim zrakoplovom sleti u zračnu bazu na japanskom otoku Odo, Shikishima mehaničarima u bazi kaže da nešto nije u redu s njegovim zrakoplovom te da zato nije mogao odraditi svoju misiju. Međutim, glavni mehaničar Sōsaku Tachibana (Munetaka Aoki) pregleda zrakoplov i utvrdi da je s njime sve u redu. Tachibana posumnja da se Shikishima uplašio te da je dezerter. Istoga dana, Godzilla napadne bazu na Odu. Shikishima u pilotsku kabinu svog zrakoplova uskoči s namjerom da zapuca na čudovište, međutim smrzne se i ubrzo zatim izgubi svijest. Kad se probudi, Shikishima uvidi da su on i Tachibana jedini preživjeli napad Godzille.

Shikishima se potom vrati u Tokio, gdje dozna da su njegovi roditelji poginuli u bombardiranju koje je izvelo Ratno zrakoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država. Obuzet krivnjom (sindrom preživjelog), pilot se počne brinuti za Noriko Ōishi (Minami Hamabe), ženu čiji su roditelji također poginuli u bombardiranju, te siroče Akiko, dijete koje je Ōishi spasila. Shikishima se zaposli kao deminer te Ōishi, on i Akiko oforme jednu neformalnu obitelj. Međutim, tu stabilnost naruši Godzilla koji je nakon američkih nuklearnih testova na atolu Bikini u Tihom oceanu mutirao i postao jači.

U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi četiri razloga zbog kojih biste trebali pogledati film "Godzilla Minus Jedan" te jedan zbog kojeg biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 07:18