GLEDALI SMO HIT MAN

Ovaj šarmantan film ima vrhunsku erotsku inteligenciju. I dokazuje da plaćeni ubojice u stvarnosti - ne postoje

Hit Man

 Netflix/
Ne možete nekoga tek tako nazvati da ubije umjesto vas, govori narator u filmu Richarda Linklatera

U filmu "Hit Man" redatelja Richarda Linklatera montažna je sekvenca sačinjena od slavnih prizora s likovima plaćenih ubojica iz povijesti filma. Prati je otrežnjujuća naracija koja razbija mit. Ne, veli narator. Iako vam povijesti filma opetovano tvrdi oprečno, plaćeni ubojice ne postoje, ne možete nekoga tek tako nazvati da ubije umjesto vas.

A opet, mnogi vjeruju da je to moguće. Stoga je takvima policija New Orleansa pripremila stupicu. Čovjek pod imenom Gary Johnson godinama je glumio ubojice i dolazio na sastanke s naručiteljima koje bi policija potom privela i izvela pred sud. Pritom je dodatna neobičnost bila ta što je lažni ubojica Johnson u privatnom životu bio sveučilišni profesor psihologije. Kad je jedan teksaški list objavio članak o Johnsonovu dvostrukom životu, on je zainteresirao glumca Glena Powella. Napisao je scenarij i ponudio ga redatelju Richardu Linklateru. Rezultat je film "Hit Man" u kojem Powell glumi i naslovnu ulogu.

Junak filma, pod imenom zbiljskog Johnsona, u dogovoru s policijom glumi ubojicu i navlači naručitelje u klopku. No jednoga mu dana na sastanak navrati zgodna mlada supruga (Arjona) koju zlostavlja posesivni muž. Umjesto da je uvuče u zamku, Johnson se nad njom sažali i nagovori je da pobjegne. Par se junaka uskoro sentimentalno spetlja. Problem je što ona misli da hoda sa zbiljskim ubojicom, a ne s profesorskim nerdom. A onda slijedi dodatna peripetija: njezin bivši muž doista biva ubijen te počinje policijska istraga.

Teksašanin Richard Linklater jedan je od najšarmantnijih svaštara novog američkog filma. U karijeri je radio štošta, od školskih mjuzikala do stroboskopske animacije, od ekranizacija djela Phillipa Dicka do filma "Boyhood", meni najdražeg američkog klasika ovog stoljeća. Linklater je znatiželjni nomad koji je i ovaj put zabasao na neucrtani teren. Napravio je film koji je malo dokudrama, a malo perolaki eskapizam, malo krimić, a malo romantična komedija.

Priča za sebe je Powell. Osim što glumi dva identiteta glavnog lika (profesora i "ubojicu"), glavni se glumac prerušava u desetke identiteta tobožnjih izvršitelja ubojstva i, dojma smo, u toj se travestiji silno zabavlja. Zabavljamo se i mi dok te preobrazbe gledamo.

Linklaterov je film pitak, ali istodobno čeprka po ozbiljnim pitanjima: što postajemo kad glumimo? Kako nas to mijenja kad preuzimamo društvene uloge? "Hit Man" je nepretenciozni, šarmantni film koji spaja dar za kolorit i društvo provincijske Amerike s erotskom inteligencijom najboljih screwball komedija.

HIT MAN (SAD 2023.), krimi komedija, režija: Richard Linklater, uloge: Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio, kina

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:34