NAMETNUTA RELIGIJA

Ova politički paprena serija najbolje je Neflixovo iznenađenje, prava je poslastica

Serija Kaos

 Imdb/Netflix
Serija ‘Kaos‘ je satira na račun suvremene autokracije. Politički sloj je bezobrazan i domišljat

U suvremenoj kulturi uočljiv je trend interesa za starogrčku mitologiju. Ta se mitologija secira i pretresa iz današnjeg - nerijetko feminističkog - motrišta.

Taj se trend raspirio u književnosti, romanima poput onih Madeline Miller ("Kirka") ili Claire North ("Itaka"). Sad se, izgleda, preselio i na televiziju TV serijom "Kaos" kreatora Charlieja Covella. Britanski autor dohvatio se grčkih božanstva, mita o Prometeju, te o Orfeju i Euridici, pa oko njih sazdao pronicljivu, politički paprenu crnu komediju.

Serija "Kaos" zbiva se u drevnoj Grčkoj koja izgleda kao današnjica. Svijetom vladaju kapriciozni i razmaženi bogovi, religija je nametnuta državna ideologija, a protiv nje se bune tek besprizorni i marginalci. Prateći nekoliko ključnih smrtnika - uključujući Orfeja, Minosa, Dedala i Arijadnu - Covell nas vodi kroz nadzemni i zagrobni svijet, spretno meandrira kroz prostor i vrijeme grabeći široku mitološku građu.

image

Serija Kaos

Netflix/

"Kaos" je prava poslastica. Serija je politički paprena satira na suvremene autokracije. Politički sloj je bezobrazan i domišljat. No - teza u "Kaosu" ne ide nauštrb karaktera. Svi oni - bilo bogovi ili ljudi - promišljeno su izgrađeni, ali i vrhunski glumljeni jer serija ima prvoklasni ansambl. "Kaos" je uza sve i silno zabavan. Sve u svemu: možda najugodnije iznenađenje ovogodišnje produkcije Netflixa.

KAOS (V. Britanija 2024.), kreator: Charlie Covell, uloge: Jeff Goldblum, Janet McTeer, Killian Scott, Nabhan Rizwaan, Aurora Perrineau, David Thewlis, Cliff Curtis, Leila Farzad, Netflix

Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:16