IMALA JE 73 GODINE

Odlazak omiljene glumice i pjevačice: Olivia Newton-John izgubila bitku s teškom bolešću

Olivia Newton-John

 Paul Plaza/AFP
Preminula je u miru svojega ranča u južnoj Kaliforniji jutros, okružena obitelji i prijateljima, priopćila je njezina obitelj

Legendarna glumica i pjevačica Olivia Newton-John preminula je u dobi od 73 godine, objavio je u ponedjeljak njezin suprug John Easterling.

- Preminula je u miru svojega ranča u južnoj Kaliforniji jutros, okružena obitelji i prijateljima - priopćio je Easterling.

Newton-John, koja je svjetsku slavu stekla ulogom u kultnom filmu "Briljantin" iz 1978., godinama je vodila bitku s karcinomom dojke.

- Sve molimo da poštuju privatnost obitelji u ovom iznimno teškom trenutku. Olivia je bila simbol trijumfa i nade tijekom svoje borbe s rakom dojke koja je trajala 30 godina, naveo je Easterling i najavio da će njezina fondacija osnovana za istraživanje biljnih lijekova kao tretmana za karcinom nastaviti s radom te je pozvao sve da umjesto slanja cvijeća uplate nešto novca fondaciji.

Oliviji je rak prvi put dijagnosticiran 1992., no uspjela mu se othrvati da bi se bolest vratila u još dva navrata, 2013. i 2017. godine. Njezina je borba stoga postala inspiracija mnogima diljem svijeta.

Newton-John je pjevačku karijeru započela sredinom 1960-ih godina, kada se kao tinejdžerica pojavila u nizu australskih televizijskih emisija. Prvi joj je hit bio prepjev pjesme Boba Dylana "If Not for You" koji je izašao 1971. godine, piše The Washington Post.

Newton-John se tijekom 1970-ih godina okušala u countryju, folku, rocku i discu, a u toj je dekadi imala pet singlova koji su završili na prvom mjestu top ljestvica - “I Honestly Love You,” “Have You Never Been Mellow,” “You’re the One That I Want,” “Magic”. Status neosporne glazbene zvijezde zacementirala je popularnom pjesmom "Physical" iz 1981. godine.

image

Olivia Newton-John tijekom snimanja televizijske emisije u Parizu 1978. godine

GEORGES BENDRIHEM/AFP

Između 1971. i 1981. godine osvojila je četiri nagrade Grammy, vodila televizijske specijale te ostala najuspješnija australska solo glazbenica. Naime, iako je rođena u Engleskoj, Newton-John Australiji drži svojom domovinom budući da je tamo odrasla.

Unatoč zavidnoj i uspješnoj glazbenoj karijeri, Newton-John će velika većina pamtiti kao dobricu Sandy iz mjuzikla "Briljantin" u kojem je glumila s američkom filmskom zvijezdom Johnom Travoltom.

"Briljantin" je adaptacija uspješnog istoimenom brodvejskog mjuzikla čija je radnja odvija u jednoj srednjoj školi u 1950-im godinama. Sandy se tijekom filma iz samozatajne školarke na razmjeni pretvori u zavodnicu u uskim crnim kožnim hlačama, motorističkoj jakni i crvenim cipelama na petu. "Te su mu hlače promijenile život", našalila se svojevremeno Newton-John.

image

Olivia Newton-John i francuski pjevač Joe Dassin tijekom snimanja televizijske emisije u Parizu 1978. godine

GEORGES BENDRIHEM/AFP

Kritičari su nahvalili njezinu izvedbu kao humorističnu i šarmantnu, a publika je oduševljeno gledala sve scene u kojima se pojavljivala s Travoltom, pogotovo one u kojima su pjevali songove "Summer Nights" i "You’re the One That I Want". Soundtrack za "Briljantin" prodan je u više milijuna primjeraka te je mnoge natjerao da film u kinima pogledaju više puta.

Slavu koju je stekla s "Briljantin" potratila je na slabe filmove "Xanadu" (1980.) i "Two of a Kind" (1983.).

image

Olivia Newton-John i John Travolta u filmu "Two of a Kind"

AFP

The Washington Post piše da je Newton-John dugo tražila imidž koji bi joj omogućio da prolongira svoju glazbenu karijeru. Prvo je bila plavooka djevojka iz susjedstva koja je u pjesmama zavodljivo šaptala. Kasnije je bila kraljica diskoteka, da bi se naposljetku okušala kao zavodnica. Newton-John je rekla da je ta posljednja faza bila prilično neusklađena s njezinom osobnosti i karakterom. Navodno je bila prilično "dosadna" i konzervativna.

image

Olivia Newton-John tijekom snimanja televizijske emisije u Parizu 1978. godine

GEORGES BENDRIHEM/AFP

Upravo se zato brinula da će pjesma "Physical", koja je originalno trebala otići rockeru Rod Stewart, dodatno naljutiti njezine obožavatelje. Pjesma je deset tjedana provela na 1. mjestu američkih top ljestvica te je postala njezin najveći hit u Sjedinjenim Državama. Svi koji su se 1980-ih bavili aerobikom znali su je napamet jer se puštala u svim teretanama i sportskim dvoranama.

image

Olivia Newton-John i John Travolta u "Briljantinu"

PARAMOUNT PICTURES/Photo12 via AFP

Newton-John se nikada poslije nije vinula u visine koje je dosegnula s "Briljantinom" i "Physical", no nastavila je raditi glazbu koja je bila više new age, a manje pop.

- Moja najdraža Olivija, učinila si naše živote toliko boljima. Bila si nevjerojatna. Toliko te volim. Vidjet ćemo se opet i svi ćemo biti zajedno. Tvoj od trenutka kada sam te ugledao i zauvijek! Tvoj Danny, tvoj John! - napisao je Travolta na društvenim mrežama nakon vijesti da je Newton-John preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 18:07