NOVA DRAMSKA SERIJA

‘Oblak u službi zakona‘: Obitelj koja je benigna, no živi na rubu zakona. Osim policajca Nikole

 Neja Markicevic/Cropix
HTV je za ovaj projekt povjerenje dao Snježani i Goranu Tribusonu, a snimanje traje sve do 10. rujna

Nakon otprilike osam godina HTV ponovno snima dramsku seriju u vlastitoj produkciji. Među posljednjima koju su radili bila je uspješnica "Odmori se, zaslužio si", koja će se reprizirati tijekom ljeta, a istodobno će autori tog hita Snježana i Goran Tribuson snimati svoj novi projekt "Oblak u službi zakona". Prva klapa već je pala početkom ovoga tjedna u zagrebačkom naselju Siget, a snimanje će potrajati sve do 10. rujna.

Ova obiteljska humoristična serija s laganim krimi zapletom, koju su osmislili scenaristi, brat i sestra Tribuson, pred gledatelje bi trebala stići u novoj jesenskoj shemi, no točan datum još uvijek nije poznat. Radnja serije koja ima 14 epizoda prati Nikolu (Ozren Grabarić), glavu obitelji Oblak, policijskog narednika.

"Idealist je i poštenjačina koji vjeruje u neke ljudske vrijednosti te ih nerijetko prepoznaje i tamo gdje ih nema. Za razliku od Nikole, drugi članovi obitelji Oblak daleko su realističniji i skloniji postupcima koji su, iako benigni, na rubu zakona. Nikolina žena Jagoda (Dijana Vidušin) ne može naći posao, a kako bi pridonijela ionako malom kućnom budžetu, često pribjegava radu na crno. Kreativna, znatiželjna, pomalo samozatajna, posvetila se Nikoli i djeci te je potpuna suprotnost susjedi, mesarici Greti (Ksenija Marinković). Dvojica njihovih sinova, Bruno (Toma Medvešek) i Ratko (Borna Fadljević), adolescenti, izvor su mnogih problema.

U lokalnoj birtiji

Mlađi, Ratko, intelektualno je nadmoćan svima u kući, dok se za starijeg Brunu, koji nikako da završi školu, to ne bi moglo reći. Većinu vremena Bruno provodi u lokalnoj birtiji kod Suvog (Zoran Čubrilo) i Ludviga (Goran Navojec) koji se, iako stariji, ne razlikuju previše od njega.

image

Ozren Grabarić

Neja Markicevic/Cropix

U svakoj epizodi Nikola rješava i jedan kriminalistički slučaj - provalu u kiosk, krađu automobila, provalu u kvartovski dječji vrtić, sitne prevare… No iako u poslu uspješan, inteligentniji i bolji policajac od svog partnera Požgaja (Igor Mešin), koji ima široku lepezu interesa pa se rijetko stigne posvetiti policijskim zadaćama, kao i od šefa Bože (Željko Königsknecht), nikako da napreduje u policijskoj hijerarhiji...", stoji u opisu serije.

Četrnaest epizoda

- Kako je televizija htjela obiteljsku seriju, a brat i ja smo bili skloni kriminalističkoj, onda smo u jednom trenutku došli do zaključka da bi mi to mogli spojiti u jedno. Ipak, 'Oblak' je pretežno obiteljska serija, s malo krimi radnje, čisto da i mi dođemo na svoje - objašnjava Snježana Tribuson. Scenarij su pisali nekih osam, devet mjeseci, a predali su ga HTV-u prije više od dvije godine. Snježana Tribuson, naravno, i režira, ali ovoga puta manji dio "Oblaka", pa kad nam je to rekla, odmah je nastavila: - Pitajte me zašto?

image

Borna Fadiljević

Neja Markicevic/Cropix

Pa smo je i pitali.

- Zato što imam 65 godina i ne mogu vam ja više režirati po 12 sati na dan, šest dana u tjednu, tri mjeseca u kontinuitetu, nemam više taj kapacitet - spremno je uzvratila Tribuson. Nije to zapravo izgovorila da se požali, premda su joj cjelodnevna snimanja bez sumnje naporna, već zato što je resi taj cinični humor, koji na setu ekipu zna baš pošteno nasmijati.

image

Scenaristi serije su Snježana i Goran Tribuson, a redatelji Snježana Tribuson i Dražen Žarkovic

Neja Markicevic/Cropix

U svakom slučaju zato je uskočio redatelj Dražen Žarković, koji kaže da mu se zalomilo da često orbitira oko Tribusona. Tako je njegov prvi profesionalni rad za HTV bila adaptacija kratke priče Gorana Tribusona "Novogodišnja pljačka", u čemu mu je pomagala upravo Snježana Tribuson. Poslije joj je uslugu uzvratio, i to nekoliko puta, a sad ih evo opet na zajedničkom projektu.

Čeka ih dugo ljeto

- Čeka nas dugo toplo ljeto, nadam se da ćemo oko Gospe uspjeti napraviti malu pauzu da se ekipa odmori od vrućina. Snimat ćemo po Zagrebu, imamo stvarno dosta lokacija, negdje oko 65, jer svaka epizoda ima svoju zasebnu radnju, neki novi krimi slučaj, neku novu obiteljsku situaciju. Samim time zato je i stotinjak govornih uloga u seriji - objašnjava nam Žarković.

image

Jasmina Božinovska Živalj

Neja Markicevic/Cropix

Nije bilo lako naći sve lokacije, a najviše problema imali su s pronalaskom "policijske stanice" pa su se na kraju smjestili u zgradi starog aerodroma na Borongaju, koji datira iz 1920. A onda su, nastavlja Tribuson, ustanovili da je blesavo da se puno sele jer im je trebala i bolnica, pa su i nju smjestili tamo.

Pitamo ih koja će biti najzahtjevnija scena u "Oblaku" za snimiti?

- Ona kad se Ozren Grabarić treba voziti na biciklu i izvoditi akrobacije na zadnjem kotaču. I on se prepao kad je vidio što treba raditi njegov lik, no nema brige, angažirali smo dublera - uz smijeh uzvraća Žarković.

A nesuđeni biciklistički akrobat, Grabarić, nije baš često imao prilike u karijeri glumiti policajca. Osim toga, tek posljednjih godina zainteresirao se za rad na serijama, pa ga sad sve češće imamo prilike vidjeti i na malim ekranima.

- Prije sam bio zatvoren u kazalištu, radio sam gotovo isključivo samo tamo i na Akademiji gdje predajem. Međutim, nekako sam poželio biti i ispred kamere, da dobijem i to iskustvo kao što imam ovo kazališno. Poželio sam i želja mi se ostvarila. I sad dosta snimam i uživam u tome koliko god da je to donekle 'rudarski' posao. Jer snima se po 12 sati, po vrućinama, eksterijerima, tako da zna biti malo teško, posebno kad se dižeš u 5 sati ujutro. Jest naporno, ali uživam jer ekipa je fenomenalna, a scenarij zgodan, duhovit, urban i pametan, kako to već Snježana i Goran umiju napisati - objašnjava Grabarić. Primjećujemo na njegovu licu pravi gusti policijski brk

Brkovi daju težinu

- Zato sam ga i ostavio. Imao sam u 'Mrkomiru' i bradu, a baš kad sam razmišljao da ponovno postanem golobrad, ostavio sam brkove jer mislim da daju mojem liku težinu. Pa uvijek je tu neki brk kad je zagonetka u pitanju. Ali zapravo, ovdje ne znaš jesu li mu veće zagonetke vani na terenu ili doma kad se susretne s ovom familijom koja mulja i svašta izvodi njemu ispred nosa - kaže Grabarić. Dio te "obitelji", dok razgovaramo, sjedi pokraj njega. I to onaj najmlađi; 15-godišnji Borna Fadljević koji igra Grabarićeva sina Ratka, ujedno najpametnijeg člana obitelji Oblak.

image
Neja Markicevic/Cropix

- Moj lik Ratko zapravo je dosta sličan meni. I meni je otac policajac, pa je ekipa već posudila nekoliko policijskih savjeta od njega. Također Ratko voli pametovati, što volim i ja, zanima ga život oko njega, imamo stvarno dosta sličnosti - govori Borna Fadiljević.

Unatoč mladosti, iza ovog učenika osnovne škole u Samoboru, kojeg sad čeka i upis u srednju, dosta je iskustva. Glumi od svoje šeste godine. Prvo je, zahvaljujući sestrama, počeo s reklamama, a onda su uslijedili i ozbiljni televizijski projekti poput "Počivali u miru", "Drugo ime ljubavi", "Novine"..., čemu će sad u svojoj biografiji pridružiti i "Oblak u službi zakona".

HTV realizira ovu seriju u suradnji s Interfilmom, kao izvršnim producentom, a urednica projekta je Jasmina Božinovska Živalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:03