BALADA PJEVICA I ZMIJA

Nove ‘Igre gladi‘: Coriolanus Snow ima tek 18 godina, a već rasprostire svoju mrežu kako bi postao diktator

‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes‘

 Lionsgate/Planet/Profimedia/Lionsgate/planet/profimedia
U državama njima caruje bijeda, pa su se zato odgovorni dosjetili organizirati spomenute Igre gladi: po dva predstavnika iz svakog okruga natjecat će se u Capitolu i nastojati ostati neporaženi

U Hollywoodu postoje “majori”, velike kompanije kao što su Disney, Warner Bros., Sony, Universal i Paramount, koje još dugo neće promijeniti svoj status, a zatim “mini majori” za koje je zoran primjer Lionsgate. Oni se guraju u prvu ligu i katkad im ide izvrsno, na primjer 2012. prešli su zaradu od milijardu dolara, ali samo zato što su se spojili s jednim drugim “mini majorom”, kompanijom Summit Entertainment koja je upravo bila završila svoje finalno poglavlje “Sumrak sage”. Tu je zatim i sva sila nezavisnjaka: ti, pak, stalno mijenjaju vlasnike.

Lionsgate je trenutačno u prvom planu jer je upravo napravio potez od kojega bi mogao imati popriličnu korist. Njegova vrlo isplativa franšiza bile su “Igre gladi” po romanima Suzanne Collins, četiri filma zaradila su gotovo tri milijarde dolara bruto na svjetskom tržištu, a uspjeli su nagovoriti spisateljicu da napiše prednastavak egzotična naslova “Igre gladi: Balada pjevica i zmija” koji je i objavljen prije tri godine. Odmah su počele pripreme za ekranizaciju, a budući da je ovo bilo razdoblje uspona i padova u holivudskom biznisu (pandemija, štrajkovi i dr.), pravo je čudo što je film završen u dogovorenom roku.

Radnja prednastavka odigrava se 64 godine prije zbivanja u prvim “Igrama gladi”. Coriolanus Snow (Tom Blyth) još je mlad, ima samo 18 godina, a već rasprostire svoju mrežu kako bi jednom postao diktator Panema, države nastale iz današnjih Sjedinjenih Američkih Država. U njoj je samo jedna država perspektivna, to je Capitol, u njoj je sve administracija, dok su ostale državice - odnosno okruzi - raznolikog utjecaja. Zapravo, u njima caruje bijeda, pa su se zato odgovorni dosjetili organizirati spomenute Igre gladi: po dva predstavnika iz svakog okruga natjecat će se u Capitolu i nastojati ostati neporaženi. Na raspolaganju su im mentori i majstori marketinga, pa je tako Coriolanusa zapalo da bude mentor mladoj Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) iz osiromašenog okruga 12. On time nije osobito oduševljen, ali nakon što je njegova štićenica izvela pravi show i zadobila pažnju cijelog Panema svojom izvedbom buntovničke pjesme, i Coriolanusu se čini da nisu bez izgleda. Njemu je takva promocija itekako potrebna budući da mu je obitelj tek sjena nekadašnje moćne loze. Ovo su desete po redu Igre gladi, što je mali, ali pažnje vrijedan jubilej, a dr. Volumnia Gaul (Viola Davis), koja je osmislila cijeli događaj, pobrinula se da svaka od igara bude izazovna i na svoj način opasna.

U film je uloženo 100 milijuna dolara (za usporedbu, “Igre gladi: Šojka rugalica - drugi dio” koštala je 160 milijuna dolara), očito je da se dosta štedjelo, no već sama činjenica da je Viola Davis najpoznatije ime u glumačkoj postavi dovoljno govori da se na filmske zvijezde nije trošilo previše novca. Možda nije niti trebalo jer je Tom Blyth, koji glumi Coriolanusa Snowa, završio prestižnu njujoršku školu Juilliard i već dobio ulogu kod nedavno preminulog engleskog pedanta Terencea Daviesa u filmu “Blagoslov”. Nije bez pedigrea ni Rachel Zegler, koja je dobila Zlatni globus za ulogu Marije u Spielbergovoj verziji mjuzikla “Priča sa Zapadne strane”, no to su samo pojedinačni primjeri.

Novi početak nitko ne drži potencijalnim megahitom, pa se prognozira da će prvog vikenda u američkim kinima film zaraditi 50 milijuna dolara bruto. Bitno je da se nakon toga utržak ne strmoglavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:13