‘IMAGINARNI PRIJATELJI‘

Nova ‘hit‘ komedija u kinima: Nevjerojatno je koliko su novaca ulupali u tu sapunicu, ima samo jedan razlog vrijedan gledanja

Cailey Fleming i Steve Carell u filmu ”Imaginarni prijatelji”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Fabula ove igrano-animirane fantastične komedije suviše je predvidljiva, režija joj statična, a glumci sputani prekratkim scenama

"Ovo nisu šouprijatelji, ovo je šoubiznis."

Replika iz sportske dramedije "Jerry Maguire" redatelja i scenarista Camerona Crowea koja savršeno opisuje poslovni svijet, bez obzira na to što prodajete, pomoći će vam da shvatite igrano-animiranu fantastičnu komediju "Imaginarni prijatelji" redatelja i scenarista Johna Krasinskog.

Projekt su 2019. godine zajedno razvili Krasinski i glumac, producent i poslovnjak Ryan Reynolds.

Krasinski je svjetsku slavu stekao igrajući Jima Halperta u američkoj inačici TV komedije "U uredu" (2005. - 2013.) te je tu slavu pretočio u niz većinom zaboravljivih uloga u holivudskim mainstream filmovima. Režirati je počeo 2009., a najveći mu je uspjeh znanstveno-fantastični horor diptih "Mjesto tišine" u kojemu igra sa svojom suprugom, britanskom glumicom Emily Blunt. Prvi nastavak snimljen je za 17 milijuna dolara, a uprihodovao je 341 milijun. Drugi je košta oko 60 milijuna dolara, a uprihodovao je nešto manje od 300 milijuna dolara.

Reynolds je na filmu debitirao početkom 1990-ih, a prvu je zapaženiju ulogu ostvario u komediji "Van Wilder party guru" iz 2002. godine. Okušao se u brojnim žanrovima te je tako 2009. godine u filmu "X-Men početak: Wolverine" igrao obljubljenog lika Deadpoola. Dvije godine nakon toga, odigrao je superjunaka Green Lanterna u istoimenom filmu redatelja Martina Campbella. Iako je film bio veliki neuspjeh, on ga nije koštao karijere, ali ga je koštao kvalitetnih projekata. Ugled je popravio 2016. godine kada je ponovno zaigrao Deadpoola u istoimenom filmu redatelja Tima Millera. Taj je film koštao 58 milijuna dolara, uprihodovao je astronomskih 782 milijuna dolara i Reynoldsa je pretvorio u globalnu zvijezdu.

Obojica su prirodni šarmeri, odlično se snalaze pred svim vrstama kamera te na društvenim mrežama i nedvojbeno su holivudski plemići. Publika ih evidentno voli, što znači da je filmskim studijima važno da s njima imaju dobre poslovne odnose. To pak znači da su ti studiji spremni financirati projekte iza kojih oni stoje, neovisno o tome jesu li ti projekti kvalitetni ili derivati.

Na prvi pogled, "Imaginarni prijatelji" zvuče interesantno. Osnovnoškolka Bea (Cailey Fleming) nakon smrti majke (Catharine Daddario) te nakon odlaska oca (John Krasinski) u bolnicu na, kako joj on kaže, rutinsku operacije, otkrije da može vidjeti svačije imaginarne prijatelje. Bea se s njima počne družiti te dozna da su ljudi koji su ih osmislili privremeno zaboravili te da će prestati postojati ako ih u potpunosti zaborave. Bea u svijet tih imaginarnih prijatelja uvede Cal (Ryan Reynolds), naoko još jedna stvarna osoba koja ih može vidjeti.

"Imaginarni prijatelji" u hrvatska su kina stigli 16. svibnja, a kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić donosi jedan razlog zbog kojeg biste ih trebali pogledati i četiri zbog kojih biste ih trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 09:41