POVRATAK ČUDOVIŠTA

Netflix gori zbog jezivog dokumentarca o ubojitoj braći: Uzeli su sačmaricu i okrutno smaknuli roditelje

Isječak iz serije

 Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
Priča o Lyleu i Eriku Menendezu donosi pogled u ubojstvo, suđenje, seksualno zlostavljanje i detalje života dvojice braće

Na Netflix je stigla nova dokumentarna serija u devet epizoda koja je vrlo brzo nakon izlaženje zapalila gledatelje zbog same atraktivne tematike kojom se bavi. „ČUDOVIŠTA: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu” kreatora Ryana Murphya i Iana Brennana nastavlja niz popularnih dokumentaraca o ubojicama i zločincima prateći seriju o Jeffreyu Dahmeru prvi puta emitiranu 2022. godine.

Glavna je tematika samog serijala ubojstvo koje je u 90-ima šokiralo i zgrozilo javnost, a počini su ga upravo braća Lyle (tada 21) i Erik Mendez (tada 18). Dva su brata, kako piše CBS News, u nedjelju 20. kolovoza 1989. u dnevnoj sobi dvog doma na Beverly Hillsu sačmaricom ustrijelila svog oca Josea i majku Kitty.

Policajac koji se prvi susreo sa zločinom rekao je kako su braća vikala da im je netko ubio roditelje, u početku nitko nije sumnjao da su oni krivi za ubojstva, ali nakon što su roditeljski novac bezbrižno trošili pozornost policije i istraživača brzo se premjestila na njih.

Policija je u ožujku druge godine dobila informaciju kako su braća priznala ubojstvo, a nju je dala djevojka njihovog psihoterapeuta Judalon Smyth. Nakon toga su uhićeni i započelo im je suđenje, špekuliralo se o presudi za ubojstvo prvog stupnja i moguću smrtnu kaznu, a braća su se branila tvrdeći da je ubojstvo bilo iz samoobrane zbog zlostavljanja kojeg su trpjeli od strane roditelja.

Lyle je tvrdio kako je trpio seksualno uznemiravanje od strane oba roditelja, a kako ga otac počeo uznemiravati kada je imao svega šest godina, a to je prestalo kada je napunio osam. No Erik tvrdi kako njega nikada nije prestao zlostavljati, a bratu je sve priznao samo nekoliko dana prije samog ubojstva.

Lyle se suprotstavio roditelji i dao im do znanja kako je saznao bratovu tajnu, a ubiti su ih odlučili iz straha da će oni to prvi učiniti njima ne bi li sačuvali obiteljski ugled. Brojni su prijatelji i članovi obitelji također svjedočili prilikom suđenja i potvrdili iskaze braće.

image
Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Na prvom suđenju porota je bila podijeljena pa nije bilo nikakvih rezultata, drugo je suđenje započelo 1995. godine. Porota je danima vijećala prije nego što je proglasila Lylea i Erika Menendeza krivima za ubojstvo prvog stupnja. Na preporuku porote, braća su kasnije osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Gotovo tri desetljeća nakon što su osuđeni, Cliff Gardner, jedan od žalbenih odvjetnika braće, kaže da su na vidjelo izašli novi dokazi koji dokazuju da su Lyle i Erik Menendez govorili istinu o zlostavljanju. U svibnju 2023. Gardner je podnio zahtjev tražeći da se presude braći ponište. Da su braća osuđena za ubojstvo iz nehata, dobili bi puno kraću kaznu i davno bi izašli iz zatvora.

Serija je nedavno izašla na Netflixu, a nudi poseban pogled na suđenje braći i sve događaje koji su ih naveli na strašno ubojstvo. Nathan Lane glumi istraživačkog novinara Dominicka Dunnea koji je za Vanity Fair pisao o slučaju.

Uloga ubijenog ova je pripala Javieru Bardemu, a majku Kitty glumi Chloë Sevigny koja je za Netflix rekla kako joj se uloga činila kao izazov te izvrsna prilika da igra ženu punu mana. Glavne su pak uloge pripale Nicholasu Chavezu (Lyle Menendez) i Cooperu Kochu (Erik Menendez).

image
Backgrid/backgrid Uk/profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

„Imam ogromnu količinu empatije prema Lyleu i onome što je doživio. Mislim da kao glumci imamo zadatak uhvatiti se u koštac s ovim stvarno teškim ulogama i vrlo je lako postati emocionalno vezan za likove koje glumimo“, priznao je Chavez.

„Imam osjećaj da gada si taj lik jednostavno moraš biti na njegovoj strani, moraš ga razumjeti i moraš pronaći empatiju za njega. Jedini način da dobro ispričate priču je da dobijete svačiju perspektivu kako bi publika mogla stvoriti vlastitu“, nadovezao se Koch.

Serijal, s obje serije, je za sada na jednoj od najpopularnijih stranica za recenziranje filmova i serija, IMDb za sada ima ocjenu 7,9 s čak 66 osvrta kritičara i 792 osvrta publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 14:55