'POVRATNIK' JE FAVORIT

NAPETO OKO OSCARA, CEHOVI SU SE POTPUNO RAZLIČITO OPREDIJELILI Alejandro G. Iňárritu dobio nagradu ceha redatelja

 Foto: Screenshot Youtube
Kako se sada čini, u ukupnom zbiru izvjesnu prednost ima "Povratnik", jer je za razliku od "Oklade stoljeća" i "Spotlighta" veliki hit u kinima

Bit će to najuzbudljivija borba za Oscara posljednjih godina jer su se članovi američkih filmskih cehovskih udruga opredijelili potpuno različito. Najprije je Ceh američkih producenata za favorita odabrao "Okladu stoljeća" Adama McKaya, crnu komediju o slomu američkog bankarskog sna i na trenutak je izgledalo da je to mogući pobjednik. Zatim je Ceh američkih glumaca, gdje ima podjednako puno, ako ne i više članova američke Akademije koji odlučuju o Oscaru, svoju nagradu za kolektivni nastup dodijelio filmu "Spotlight" (a ne "Okladi stoljeća"), drami o novinarima Boston Globea koji istražuju pedofiliju u Katoličkoj crkvi.

Naposljetku je treći najmoćniji ceh, onaj američkih redatelja, u subotu navečer glasao za Alejandra G. Iňárritua i njegov film "Povratnik", unatoč tome što je američko-meksičkom filmašu lani dao nagradu za "Birdmana". Kako se sada čini, u ukupnom zbiru izvjesnu prednost ima "Povratnik", jer je za razliku od "Oklade stoljeća" i "Spotlighta" veliki hit u kinima, već je zaradio više od 300 milijuna dolara bruto u svijetu i odavno nadoknadio visoke produkcijske troškove (130 milijuna).

Britanski pisac i scenarist Alex Garland dobio je nagradu za najboljeg debitanta za svoj odličan SF "Ex Machina" s Alicijom Vikander, najbolji dokumentarac je "Zemlja kartela" Matthewa Heinemana (vidjet ćemo ga na sljedećem ZagrebDoxu), a kabelska mreža HBO trijumfirala je u čak tri kategorije, u najboljoj režiji dramske serije ("Igra prijestolja"), humorističkoj seriji ("Potpredsjednica") i tv filmu ("Bessie").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 18:55