PRAVI JUNAK

Napeta drama o brokeru koji je organizirajući transporte iz Praga spasio mnoštvo židovske djece

Anthony Hopkins, Warner Bros. Pictures, Jedan život (2024)

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Nicholasa Wintona u filmu ‘Jedan život‘ glume Johnny Flynn i oskarovac Sir Anthony Hopkins

Nicholas "Nicky" Winton potkraj tridesetih bio je broker u Londonu, sve dok ga slučaj nije nanio u Prag u koji su se slile izbjeglice iz Austrije i tko odakle sve ne. Politički situacija je bila krajnje osjetljiva, Hitler je bez puno krzmanja pripojio Sudete u kojima je – po njegovom sudu – živjelo pretežno njemačko stanovništvo, što je značilo trenutačnu deportaciju za Židove kojih je bilo u tim krajevima. Winton je bio zgrožen uvjetima u kojima su živjele izbjeglice, ponajviše djeca, u Pragu, no kako je bio mlad i poletan, smatrao je da će lako srediti situaciju s britanskom administracijom.

Nije baš bilo tako, kad se vratio u London objasnili su mu da svako dijete mora imati svog udomitelja, a i izvjesnu svotu novca kako bi se vratilo kući kad se smiri ratna groznica.

Beskrajna naivnost u pogledu Hitlerovih planova vladala je tih godina, no Winton se na to uopće nije obazirao, uz pomoć svoga tima u kojem je bila i njegova majka polako je probijao obruč nezainteresiranosti londonskih činovnika, spasio bi i više mališana da Hitler nije upao u Poljsku i zaratio se s Engleskom i Francuskom. Zadnji vlak s 250 djece uopće nije krenuo, Wintonovi aktivisti su pohapšeni, a mali bjegunci vraćeni su obiteljima i ubrzo potom otpremljeni u logore.

Film ima dva dijela, prvi koji se odigrava u strahu od Hitlerove invazije, u kojem Wintona glumi Johnny Flynn, no puno su dojmljivije Helena Bonham Carter kao njegova majka i Romola Garai kao praška aktivistkinja Doreen Warriner, dok se drugi zbiva 1987. u kojem ulogu junaka preuzima Anthony Hopkins, a njegova supruga je neprepoznatljiva Lena Olin. Premda je prvi dio napetiji, ovaj drugi nije ništa slabiji, ponajprije zbog Hopkinsa, koji vrlo uvjerljivo dočarava čovjeka koji ima grižnju savjesti zbog neuspjeha posljednjeg transporta. Ispostavlja se međutim da je u krivu, svako dijete koje je spasio poslije se itekako dobro snašlo u Engleskoj, neke djevojke udale su se u plemićke obitelji, a i Wintonova supruga pomaže mu da si sredi život. Nekim scenama zaprijeti melodramatičnost, no Hopkins je suveren i kad plače od ganuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:02