ZBOGOM, PROFESORE

NAKON BORBE S KARCINOMOM PREMINUO SLAVNI GLUMAC ALAN RICKMAN Odlazak glumačke legende u 69. godini

 Getty

Britanski glumac Alan Rickman preminuo je u 69. godini života u Londonu, piše Guardian . Vijest o smrti potvrdila je njegova obitelj u četvrtak, kao i to da je glumac bolovao od karcinoma.

Rickman je bio prepoznatljiv mnogim generacijama zahvaljujući posljednjim ulogama u filmskom serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru. Međutim, iza njega je doista niz kazališnih predstava, ali i filmova još otkad je prihvatio prvu ulogu na velikom platnu 1988. godine u filmu ‘Umri muški’ gdje je glumio Hansa Grubera. Ulogu je dobio dva dana nakon što je stigao u Los Angeles.

Mnogi se sjećaju uloge zloglasnog šerifa od Nottinghama u filmu ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ iz 1991. godine ili one Rasputina u HBO-ovom filmu iz 1995. Igrao je i ‘muža na platnu’ Emme Thompson u filmu ‘Love, Actually’ 2003. S Emmom Thompson je surađivao više puta, a ona je s majkom Phyllidom Law glumila u njegovom redateljskom prvijencu, drami ‘The Winter Guest’ iz 1995.

Međutim, Rickmanov je glumački talent najsnažniju potvrdu dobio kroz kazalište kojem se vraćao tijekom cijele svoje karijere. Istaknuo se 1986. godine ulogom vikonta Valmonta, sarkastičnog zavodnika u predstavi prema romanu ‘Les Liaisons Dangereuses’ (‘Opasne veze’). Za tu je ulogu bio nominiran za nagradu Tony, a kolegica glumica Lindsay Duncan o njegovoj je izvedbi rekla: ‘Gledatelji izlaze iz kazališta željni seksa, i to po mogućnosti s Alanom Rickmanom.’

Radio je u Royal Shakespeare Companyju, glumio je uz Helen Mirren (on Marka Antonija, ona Kleopatru) u Olivier Theatreu, no imao je i niz drugih zapaženih uloga. Godine 2005. režirao je nagrađivanu predstavu ‘My Name is Rachel Corrie’ koju su napisali on i Katharine Viner, a tekst su složili od e-mailova aktivistice koju je pregazio buldožer dok je protestirala protiv akcija izraelskih vojnih snaga u pojasu Gaze.

Rickman je tijekom cijelog svog života bio politički aktivan. Kako je sam jednom prilikom rekao, rodio se ‘kao član laburista’ i uvelike je pomagao razne humanitarne organizacije koje pomažu mladim umjetnicima u osiromašenim zemljama.

Smatrao je da svrha umjetnosti nije samo zabava, već i edukacija pa je jednom prilikom rekao: ‘Talent je genetska slučajnost, ali i odgovornost!’

On i supruga Rima Horton bili su zajedno još od tinejdžerskih dana. Ona se bavila ekonomijom i bila je vijećnica laburista. Oženili su se tek 2012. premda su zajedno od 1965.

Za ulogu u ‘Rasputinu’ osvojio je Zlatni globus i Emmy, nagradu BAFTA za ulogu u ‘Robinu Hoodu’, dok Oscara nikad nije osvojio. No, kako je sam jednom prilikom istaknuo: ‘Uloge osvajaju nagrade, a ne glumci’, i nije se pretjerano time opterećivao.

Rickman je umro nedugo pošto je završio dva filma čija se distribucija očekuje kasnije ove godine, 'Eye In The Sky' s Helen Mirren i 'Alice Through The Looking Glass'.

Rođen u Londonu u veljači 1946. godine, Rickman je karijeru počeo u kazalištu prije nego se osamdesetih godina okušao u nekoliko televizijskih drama. Najpoznatiji je po ulogama zločinaca, već spomenutih Hansa Grubera i šerifa iz Nottinghama, te suca Turpina u 'Sweenyju Toddu'. Svoju je nježnu stranu pokazao u filmovima 'Razum i osjećaji' i 'Zapravo ljubav'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 20:01