PIŠE NENAD POLIMAC

NAGRADE BAFTA ‘Odrastanje’ Richarda Linklatera proglašeno najboljim ostvarenjem

 AFP
Odluke britanskih i američkih akademaca često se poklope pa filmu predviđaju Oscara

Završna utrka za Oscara bit će ipak krajnje neizvjesna.

Proteklih dana stekao se dojam da je “Birdman” Alejandra G. Ińárritua ostvario značajnu prednost nad “Odrastanjem” Richarda Linklatera, jer je dobio nagrade cehova američkih producenata i redatelja, međutim, očito to nije dovoljno. Nagrada Britanske akademije za film i televiziju (BAFTA) za najbolje ostvarenje godine pripala je u nedjelju “Odrastanju”, što bi moglo značiti da će taj film ipak osvojiti Oscara.

Isti članovi

U proteklih sedam navrata odluke britanskih i američkih filmskih akademaca u potpunosti su se poklopile, a mnogi članovi BAFTA-e su ujedno i članovi Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

“Odrastanje” je uz već spomenutu dobilo i nagradu za najboljeg redatelja i sporednu glumicu ( Patricia Arquette). Po tri nagrade dobili su “Teorija svega” (glavni glumac tog filma Eddie Redmayne je sada na korak bliže Oscaru) i “Ritam ludila”, no najviše priznanja, njih ukupno pet, osvojio je “Hotel Grand Budapest”, koji je imao i najviše nominacija: ipak, samo jedno od njih, ono za najbolji originalni scenarij, računa se kao “kapitalac”. Julianne Moore nagrađena je kao najbolja glumica za ulogu u “Zauvijek Alice” i sada je gotovo posve sigurno da će napokon osvojiti i prvi Oscar u karijeri.

Najboljim stranim filmom proglašena je “Ida” Pawela Pawlikovskog, no u konkurenciji nije bilo argentinskih “Divljih priča”, koje su joj najozbiljniji konkurent za Oscara.

Ispravljena nepravda

Britanci su pak ispravili veliku nepravdu, proglasili su najboljim crtićem “Lego film”, kojem je nezasluženo izmakla nominacija Američke akademije.

“Birdman” je dobio samo jednu nagradu i to za najbolju kameru ( Emmanuel Lubezki), dok je bez ikakvih priznanja ostala “Igra oponašanja”, što je neočekivano, jer je to ipak britanska produkcija. Najbolji dokumentarac je kontroverzni “Citizenfour” Laure Poitras o Edwardu Snowdenu - dobar znak pred dodjelu Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:33