ODJECI USPJEHA

Na SMS o nagradi Mataniću, ministar kulture odgovorio: Wow...

 Goran Mehkek / CROPIX
„Mislim da je sada aktualni trenutak da se predstavi ovaj film, obzirom na to što se događa u našem društvu, regiji, ali i u svijetu", istaknuo je redatelj filma Zvizdan

U slučaju 'Zvizdana' redatelj Dalibor Matanić pokušava zaustaviti povijest, kako je sam rekao nakon povratka u Zagreb iz Cannesa, gdje je osvojio veliku nagradu žirija u programu 'Izvjestan pogled'.

„Mislim da je sada aktualni trenutak da se predstavi ovaj film, obzirom na to što se događa u našem društvu, regiji, ali i u svijetu“, istaknuo je redatelj filma Zvizdan, prvog dijela njegove nove 'Trilogije Sunca'.

Matanić je podijelio nekoliko svojih dojmova iz Cannesa. „Naravno, Isabella Rosallini je bila predivna. Poslije su mi rekli da su se tukli oko toga tko će nam dati nagradu. Svih pet ljudi u žiriju, što je rijetkost, reklo je da je to njima potpuni film, dakle film koji ima sve što bi po njima jedan film trebao imati- priča. Režija, glumci… Sve se spaja u jednom momentu. Nisam sreo niti jednu osobu u Cannesu koja je gledala film a da nije pohvalila naše glumce Tihanu Lazović i Gorana Markovića. „

Ministar kulture Berislav Šipuš ispričao je kako na noćnu sms poruku ravnatelja HAVCA-a Hrvoja Hribara o osvajanju nagrade nije mogao vjerovati i kako je odgovorio samo s „wow“. Šipuš je naglasio da hrvatska filmska zajednica iz godine u godinu bilježi značajne korake. „Ako je ovo povratak hrvatskog filma na scenu nagrađivanih, to je veliki korak, ali siguran sam da su procjene filmskih znalaca točne da je hrvatski film već nekoliko godina bio na razini kvalitete da je mogao očekivati ovakvo priznanje. Matanić i njegova ekipa bili su prvi i ja im čestitam.“

Glumica Tihana Lazović, Goran Marković i redatelj Dalibor Matanić

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatsko audiovizualnog centra (HAVC) koji je svojom potporom uvelike pridonio mogućnosti da se film pojavi u Cannesu na način kako se pojavio, istaknuo je sve dosadašnje ministre kulture, još od Bože Biškupića, koji su imali razumijevanja za projekt HAVC-a koji je doveo do stvaranja okolnosti da hrvatski film ponovno zaživi u punom sjaju.

Jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodila s HAVC-om je poticanje razvoja filma, komentirala je producentica filma 'Zvizdan' Ankica Jurić Tilić. „Iako rezultati ne mogu biti vidljivi odmah iste sekunde, vjerujem da će to najviše promjeniti domaći film općenito“, rekla je.

Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Berislav Šipuš, Tihana Lazović i Goran Marković

Ovaj naš projekt Zvizdana je na neki način ogledni primjer toga kako se radi jedan pravi europski film, istaknula je producentica Ankica Jurić Tilić. „Dakle, razvoj je prvo podržao HAVC, onda MEDIA, zatim smo bili na nekoliko međunarodnih marketa i tražili partnere. Partneri koji su imali najviše sluha su bili Slovenci i Srbi, što je zapravo logično i očekivano, a s druge strane je to meni kao producentu značilo najmanje kompromisa. Na kraju smo još dosegli sredstva europskog fonda Eurimages. Sam ulazak u službeni program Canneskog festivala značio je osim golemog veselja i gomilu dodatnih troškova pa smo se ponovno vratili na HAVC i nešto malo Slovenski filmski centar, i oni su nam pomogli da se predstavimo tamo kako treba, jer je tamo u gomili svega lako ostati nezapažen“, ispričala je producentica filma Zvizdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:29