NASLJEDNIK MOTOVUNA

Na Cinehillu filmovi Kirila Serebrennikova, Agnieszke Holland, ali priča o suđenju psu koji je ugrizao troje ljudi

Pas na sudu

 /Cinehill
Ovogodišnji Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac iznad Delnica te u okolnim mjestima

Festival svega najboljeg ovogodišnji je Cinehill u visinama Gorskog kotara. Ovaj će moto biti opravdan i izborom filmova među kojima su i brojni nagrađeni hitovi na najprestižnijim festivalima. Nezavisni naslovi iz kinematografija čija djela ne možemo često gledati, orijentacija je i manifestacije koja nastavlja put Motovun Film Festivala.

Među sjajnim filmovima u glavnom programu je i onaj stare gošće i dugogodišnje prijateljice festivala Agnieszke Holland. Zelena granica tematizira problem izbjeglica u močvarnim šumama na granici Poljske i Bjelorusije, uhvaćenih u geopolitičku krizu koju je izazvao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko.

"Uz specijalno priznanje žirija u Veneciji te nominaciju za Europsku filmsku nagradu, film je dobio možda najprestižnije priznanje. To je jedini ovogodišnji europski film protiv kojeg su hajku digla četiri ministra tadašnje poljske konzervativne vlade, te protiv kojeg su nacionalisti organizirali kampanju negativnih internetskih ocjena. Sve je to Zelenu granicu pretvorilo u jedan od najvažnijih europskih filmova ove sezone", ističe selektor glavnog programa Jurica Pavičić.

image

Zelena granica

/Cinehill

Specijalnim priznanjem žirija u San Sebastianu, ovjenčan je, pak, Kalak. Prvi film s Grenlanda na ovom festivalu prati mladića koji na ovom otoku pokušava pronaći život nakon traume spolnog zlostavljanja kojeg je počinio njegov otac. To je priča o bračnoj nevjeri i strasti koja nas vodi u jednu zanimljivu kulturu: onu urbaniziranih grenlandskih Inuita. Kalak je drugi dugometražni film redateljice Isabelle Eklöf čiji je prvijenac Slatki život (Holiday) prikazan u Motovunu.

S ovogodišnjeg Cannesa na Cinehill stiže Priča o Eduardu Limonovu, kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca kojeg glumi Ben Whishaw. "Biografija sovjetskog bitnika koji se izvrgnuo u ruskog radikalnog nacionalista djelo je Kirila Serebrennikova, režisera kojeg publika našeg festivala poznaje po filmovima Učenik i Ljeto. Od prethodne projekcije u Motovunu Serebrennikov je proveo dvije godine u kućnom pritvoru, prebjegao je na zapad, te sad prvi put snimio film kao politički emigrant. Ovaj film upozorava nas kako se iza poze autentičnog, buntovnog i kontrakulturnog umjetnika lako skrije otrovni mućak", kaže Jurica Pavičić.

image

Pas na sudu

/Cinehill
image

Priča o Eduardu Limonovu

/Cinehill

Među nagradama koje krase filmove u ovogodišnjem programu je i jedna pasja! Nagradu Palm Dog (Pasja palma) ove je godine u Cannesu dobio pas Kodi iz filma Pas na sudu. Švicarsko-francuska redateljica Laetitia Dosch donosi priču o prvom suđenju jednom psu, koji je ugrizao troje ljudi. Ovom sudskom komedijom sa živahnom glumačkom postavom postavlja pitanja o našim odnosima sa životinjama.

Za filmove u glavnom programu mogu se već u pretprodaji kupiti najpovoljniji paketi ulaznica, i to online putem poveznice: https://core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/

Ovogodišnji Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac iznad Delnica te u okolnim mjestima uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 08:40