LUCKASTI HUMOR

Muppeti za 21. stoljeće: Zabava za nove klince, ali i za stare pokvarenjake

ZAGREB - I to se događa! Iako su novi filmski “Muppeti” dobili u američkim kinima predikat “PG” (Parental Guidance), što znači da su namijenjeni širokoj obiteljskoj publici i da ih samo jako mali klinci ne smiju gledati bez pratnje roditelja, promocija na televiziji izgledala je kao da je u pitanju film s oznakom “R” (Restricted), u kojem ima puno psovanja i prizora seksa.

Naime, Miss Piggy je prigodom gostovanja u showu Jimmyja Kimmela poželjela da tabloidi objave njezine lascivne fotografije s Georgeom Cloonyjem, kako bi se njezin vječni udvarač žabac Kermit požderao od zavisti.

Nisu promakla ni pitanja o seksu među različitim životinjskim vrstama: brbljava dama u ovoj je prigodi uskratila odgovor, ali je diskretno naznačila da takvo nešto nije nemoguće i da je u jednoj prigodi korišten obavezni sadomazohistički fetiš - lisice!

Televizijski hitovi

Zbilja nije bilo lako promovirati “Muppete”. Film se djelomično obraća mališanima koji će pohrliti u kina privučeni posterima i trailerima sa simpatičnim “lutkicama” za koje nisu nikad čuli, ali i generaciji poklonika originalnog “Muppet Showa” pokojnog Jima Hensona, koji je u drugoj polovici sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokorio svijet. Potonjima dječje tepanje ne znači puno, pa je upravo zato Miss Piggy - bar putem televizije - zagolicala maštu starih pokvarenjaka.

Laici će pretpostaviti da su “Muppeti” zapravo odgovor na fenomenalno uspješne “Štrumpfove”, filmsku prilagodbu još jednog televizijskog hita, koja je ovog ljeta pokorila svjetsko tržište, a u mnogim zemljama - pa i u nas - završila na prvom mjestu top-liste gledanosti. Ne ide to samo tako! Takvi se projekti pripremaju i po nekoliko godina, a katkad je puki slučaj kada se slične franšize zaredaju jedna za drugom.

Staza za filmske “Muppete” raskrčena je još 2004., kada je Disney nakon beskrajnog pregovaranja uspio otkupiti prava na “Muppet Show” (u razdoblju od 1976. pa do 1981. emitirao ga je američki CBS, snimljeno je i šest cjelovečernjih filmova te bezbroj televizijskih specijala). Kompaniji još nije bilo jasno što će s njima, no kada su komičar Jason Segel i njegov partner Nicholas Stoller predložili napisati scenarij za potencijalni film, u Disneyju nisu imali ništa protiv.

Kermit kao autsajder

Njih dvojica upravo su završila komediju “Preboljeti Sarah Marshall” (Stoller je režirao, Segel igrao glavnu ulogu i bio autor scenarija), koja je završila velikim lutka showom, pa im se činilo da će se lako snaći i s Muppetima.

Izvjestan problem predstavljala je ciljna publika. Sa “Štrumpfovima” je bilo lako, jer se znalo da su plavi patuljci prvenstveno ljubimci djece, no u “Muppet Showu” su itekako uživali i odrasli. Nije slučaj što je Kermit postao sinonim za sve pametne autsajdere, što je Miss Piggy izgurala s naslovnica ilustriranih revija čak i prsate starlete, što se svatko odjednom zvao Gonzo i što su Statler i Waldorf ustoličeni kao zaštitni znak za dežurna gunđala.

Segel i Stoller imali su ne baš lagan zadatak da privuku u kina kako malu djecu tako i stare cinike, a kao podrška im se pridružio redatelj James Bobin, koji se kalio na kultnim, krajnje otkvačenim humorističnim serijama “Da Ali G Show” i “Flight of the Conchords”.

Mekan zaplet

Zaplet filma moglo bi se okarakterizirati kao krajnje “mekan”: Segel igra provincijalca Garyja koji s dugogodišnjom vjerenicom Mary ( Amy Adams) i bratom Walterom (lutka u stilu Muppeta) dolazi u obilazak Los Angelesa. Budući da Walter obožava “Muppet Show”, odmah posjete teatar iz kojeg se emitirala glasovita emisija, no igrom slučaja tamo doznaju da je zgradu upravo kupio beskrupulozni tajkun (oskarovac Chris Cooper), kako bi na tom zemljištu crpio naftu.

Kupoprodaja je nevažeća ako Muppeti skupe 10 milijuna dolara i isplate tajkuna, a to mogu jedino ako obnove svoj show. To, međutim, nije lako jer je, recimo, Miss Piggy postala urednica pariškog Voguea i fućka joj se za Muppete, medo Fozzie zaglavio je s lažnjacima Moopetima, a Gonzo je u vrlo uspješnom vodoinstalaterskom biznisu.

Benigna pričica, međutim, začinjena je luckastim humorom kakav smo voljeli u izvornom “Muppet Showu”. Toliko sprdanja na račun zvijezda kojima je “istekao rok trajanja” davno niste vidjeli, a na glavu je okrenuta i tradicija da u svakom “Muppet Showu” gostuje neki “celebrity”: Muppeti ovaj put nisu uspjeli uhvatiti nikoga, jer ih se nitko više i ne sjeća, pa su prisilili komičara Jacka Blacka da se pojavi na sceni.

Uspio manevar

Disneyjev manevar s “Muppetima” je - čini se - u potpunosti uspio. U proteklih pet dana film je zaradio nešto više od 40 milijuna dolara, a na web stranici rottentomatoes čak je 98 posto recenzija pozitivno. Naša će publika morati pričekati na “Muppete” do početka sljedeće godine (film u kina stiže 5. siječnja), no kada ih toliko dugo nije bilo ni mjesec se dana ne čini poput vječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:47