PIŠE NENAD POLIMAC

Može li ovaj čovjek ‘spasiti‘ najstrašnije filmsko čudovište: Novi nastavak ‘Aliena‘ svi hvale, ali kakav je doista?

Cailee Spaeny u ‘Alien: Romulus‘, američkom znanstven-fantastičnom hororu

 Landmark Media/alamy/alamy/profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Redatelj Fede Alvarez oživio je Evil Dead franšizu, a sada pokušava isto s Alienima. Odlučio se vratiti korijenima

Fede Alvarez rođen je u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, koji su kod nas popularizirali nogometni spektakli Dragana Bjelogrlića, no svoju domovinu opisuje kao malu zemlju bez osobitih kreativnih prilika. Ipak, za videofanatike to nije bio problem, Alvarez je počeo praviti kratke filmove, a jedan od njih, "Napad panike", jako je dobro prošao na latinoameričkim festivalima. Spretni provincijalac kontaktirao je niskobudžetnu kompaniju Ghost House Productions, koja mu je omogućila kontakt s većim tvrtkama, tako da je skupio 17 milijuna dolara za novu verziju horora "Evil Dead" (2013.), koji je u kinima zgrnuo gotovo 100 milijuna dolara bruto. Oglašen kao novi majstor tog žanra, Alvarez je u Hollywoodu upoznao velike face, na primjer Ridleyja Scotta, koji je tada upravo bio pripremao film "Alien: Savez". Iscrpno su razgovarali, Alvarez je imao potpuno drukčiju viziju filma negoli redatelj originalnog "Aliena", ali je potonji upamtio sva njegova izlaganja. Alvarez je u međuvremenu režirao odličan horor "Ne diši", poslije i nastavak koji je samo producirao, a jedini podbačaj bila je nova verzija trilera "Djevojka u paukovoj mreži", inspirirana trilogijom "Milenij" Stiega Larssona. Ipak, potonja je bila korisna jer ga je povezala s velikim imenima holivudske filmske industrije kao što su Scott Rudin i Amy Pascal te s kompanijama Sony i MGM. Početkom ovog desetljeća, nakon što je Disney kupio Fox, trebalo je ponovno staviti u pogon Foxove franšize, a kad su Ridleyja Scotta pitali za sudbinu novih nastavaka "Aliena", on im je odmah sugerirao Alvareza, sjećajući se razgovora koji su svojedobno vodili. Tako je Urugvajac došao u priliku da režira prvu skupu franšizu. Istina, snimalo se u Budimpešti kako bi se snizili troškovi, no Mađari su imali odlične studije na koje se rijetko tko mogao požaliti.

image

Uruguvajski redatelj Federico tijjekom premijere ‘Alien Romulusa‘ in Montevideu

Sofia Torres/Afp

Novi "Alien", koji je dobio podnaslov "Romulus", po vremenu radnja odigrava se između prvog i drugog filma. To je bila dobra redateljeva dosjetka jer je tako mogao neprestano kontaktirati ne samo sa Scottom nego i s Jamesom Cameronom, koji je potpisao film "Aliens". Taj je Alvarezu bio svojevrsna inspiracija za "Romulusa" jer je u DVD prilozima vidio izbačenu scenu s klincima koji je igraju u napuštenoj svemirskoj postaji. Razmišljao je o tome što se dogodilo s njima kad su odrasli i to je otprilike radnja "Romulusa". Skupina mladih astronauta naišla je na oronulu svemirsku postaju i počela je pretraživati ne bi li našla nešto što se još isplati upotrijebiti. Nisu, međutim, računali na to da se u tom kršu i otpadu krije najopasnije živo biće u svemiru.

Alvarez je pokazao Scottu nezavršeni rad bez specijalnih efekata. Scott je bio pun komplimenata, a dotjerana verzija izgledala je još impresivnije. Nema sumnje kome je takva vrsta filma namijenjena, ponajprije mlađariji koja uživa u efektnim scenama nasilja, a odgovara joj i to što su protagonisti njihovi vršnjaci. Romulus inače označava Romula, koji je s bratom Remom navodno osnovao stari Rim, no legenda ne završava poticajno jer je u pitanju bratoubojstvo. Pa kao što je "Alien" proslavio Sigourney Weaver tako bi i "Alien: Romulus" trebao etablirati reputaciju Cailee Spaney, koja je dobila Zlatnog lava u Veneciji za naslovnu ulogu u filmu "Priscilla", u kojem je glumila Priscillu Presley.

Alien: Romulus

am. ZF horor, 2024.

REDATELJ: Fede Alvarez

BUDŽET: oko 70 milijuna dolara

U KINIMA: od 15. kolovoza

O glumcima

image

Cailee Spaeny u ‘Alien: Romulusu‘

Landmark Media/alamy/alamy/profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia

Caille Spaney

Prvu veću ulogu imala je u ZF filmu "Ustanak u Pacific Rimu", a zatim su uslijedili prilično zapaženi nastupi crnoj komediji "Loša vremena u El Royaleu", biografskoj satiri "Potpredsjednik" i miniseriji s Kate Winslet "Mare iz Easttowna". Nakon nagrađivane "Priscille", imala je glavnu ulogu u "Građanskom ratu", koji je u Americi izazvao popriličnu pažnju.

image

David Jonsson, Alien: Romulus

Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

David Jonsson

Tamnoputog glumca kreolskog podrijetla magazin Evening Standard proglasio je jednom od velikih nada britanske scene. Moglo je ispasti i gore, jer su ga izbacili iz škole pa se morao prebaciti u drugi kvart, no kako mu je majka bila policajka i prilično tolerantna, prihvatila je njegovo uvjeravanje da ga zanima samo gluma. Naposljetku je dobio stipendiju za prestižnu RADA-u i diplomirao na odsjeku glume.

image

Archie Renaux, Alien: Romulus, Profimedia

Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Archie Renaux

Poklonici Netflixa znaju ga po seriji "Shadow and Bone", s obiljem fantastike, koja je usprkos bizarnom zapletu izgurala pune dvije sezone. Zapažena mu je bila i miniserija "Gold Digger", u kojoj je nastupao uz Juliju Ormond i Bena Barnesa. Dobro mu leže komične uloge, ali ova u "Romulusu" više odgovara fahu crne komedije. Budući da je promovirao film, od njega zasigurno očekuje mnogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 19:27