STREAMING SERVISI

LUCIFER, NOVO IME ZA GLEDATELJSKU MEGAOVISNOST Netflixov hit već sedam tjedana drži apsolutno prvo mjesto na listi serija koje se “binge-watchaju”

 Netflix
 

Možda nikad niste čuli za seriju “Lucifer”, no ona je već punih sedam tjedana zaredom na prvom mjestu kada je u pitanju binge-watching, gledateljska navika koju su uvele streaming usluge: počnete određenu sezonu i uz nekoliko pauza ne prestajete sve do kraja serije. Ako ste pretplatnik Netflixa, i vi se možete priključiti toj pomami, a dosad je toliko tjedana na prvome mjestu jedino izdržala “Igra prijestolja” kabelske mreže HBO.

Strip-predložak

“Lucifer” je imao prilično uzbudljivu produkcijsku povijest. Kao predložak poslužio je istoimeni strip Vertigo Comicsa (odvojak DC Comicsa namijenjen nešto žešćim sadržajima), jedan od autora mu je poznati književnik Neil Gaiman (roman “Zvjezdana prašina”, strip “Sandman”), a kad se za njega zainteresirao moćni holivudski producent Jerry Bruckheimer, sklopljen je dogovor s Warner Bros. Televisionom da se krene u izradu serije za TV mrežu Fox. Pilot-epizodu režirao je Len Wiseman (vampirski serijal “Underworld”), dobila je vrlo dobre ocjene i bila solidno gledana iako prva sezona sve do kraja nije ponovila taj uspjeh. Zato su druga i treća sezona predstavljale odskok, a jedini je problem što je Fox pretjerao s brojem epizoda, pa ih je treća imala čak 24. Počelo je odvagivanje treba li im tako skup proizvod, poklonici su se pobunili, organizirali kampanju “Spasite ‘Lucifera’” i naposljetku je četvrta sezona (ukupno deset epizoda) završila kod Netflixa. Tvorac Tom Kapinos, poznat po promiskuitetnoj seriji “Kalifornikacija” s Davidom Duchovnyjem, bio je iznimno zadovoljan jer je Netflix glede scena seksa i nasilja puno tolerantniji od Foxa.

Fox

Tko je Lucifer? Ime dovoljno govori, gospodar Pakla, Božji sin koji je za kaznu dobio tu funkciju. Ta mu je s vremenom dosadila, mučenje grešnika postaje monotono kad se neprestano ponavlja, pa je pobjegao u Los Angeles, gdje je uzeo prezime “Morningstar” (to je, dakako, zafrkancija), otvorio noćni klub “Lux” i sa sobom poveo svoju pouzdanicu Mazikeen. Nju baš nije oduševilo što je sad postala šankerica, ipak je u Paklu bilo uzbudljivije, pa si je u drugoj sezoni pronašla puno primjereniji posao lovca na ucjene. Lucifer je, pak, upoznao policijsku detektivku Chloe Decker, pokazao joj da vlada vještinama koje se mogu iskoristiti i u najkompliciranijim istragama, tako da ga je ona uzela za partnera. Nevolja je što se on u nju i zaljubio, što postane gotovo pogubno: inače mu ništa ne može nauditi, ni ubod nožem ni metak, ali emocije ga čine ranjivim: kada je Chloe u blizini, povrede puno teže zacjeljuju. Važan lik je i Luciferov stariji brat Amenadiel, on je anđeo i sišao je s neba samo kako bi nagovorio odmetnika da se vrati tamo kamo je i raspoređen, što ovome ne pada na pamet. Osim luckastog zapleta, serija je zabavna i po tome što je potpuno osuvremenjena. Likovi se zovu po nadimcima, Lucifer je “Luce”, konzekventni je šminker koji uživa u brzim automobilima, skupoj odjeći i najfinijem alkoholu (kokteli, burbon, viski i dr.), vrlo dobro ga igra Tom Ellis, on izgleda poput manekena za kozmetiku, ali kad treba, dobro se snađe i u teškoj dramskoj sceni. Mazikeen svi zovu “Maze” (južnoafričku glumicu Lesley-Ann Brandt znamo po seriji “Spartak”), voli se odijevati u kožu, očito je sklona S/M-u, a ni lezbijske sklonosti nisu joj strane. Chloe (Lauren German) im je sušta suprotnost, zgodna je cura, ali preferira jednostavnost, što očito privuče Lucifera.

Netflix

Golotinja

Četvrta sezona krcata je blasfemičnim dramskim motivima, u njoj se pojavljuje Eva (Inbar Lavi), prva žena na svijetu koja se nasmrt dosađivala u Raju (kako je tamo uopće dospjela, pitaju se upućeni u njezin životopis), svojedobno ljubakala s Luciferom, a sada bi tu vezu rado obnovila. Štošta uzbudljivog čeka i Amenadiela (D. B. Woodside igrao je prvog afroameričkog predsjednika u seriji “24 sata”), koji se zaljubio u Luciferovu psihijatricu (Rachael Harris), ona je s njim zatrudnjela i sad ne znaju što bi s djetetom koje ne pripada ni nebu ni zemlji. Boga se često spominje, ali rijetko kad u pozitivnom kontekstu. Najskandaloznija se scena odigrava u crkvi, dvojica izaslanika iz Pakla koji su došli po Lucifera krate vrijeme grickanjem hostija i pijuckanjem misnog vina. U ovoj je sezoni i puno više golotinje (Tom Ellis neprestano otkriva stražnjicu, ali ne i puno više od toga), također i prizora demonologije: kad je Lucifer prisiljen pokazati tko je zapravo, izgleda zbilja zastrašujuće, s krvavim očima, crveno-smeđom kožom i golemim krilima. Njegove transformacije su povremene i samo jednom ih je u stanju kontrolirati.

Netflix je početkom mjeseca obznanio da će snimiti samo još jednu, petu sezonu “Lucifera”. Očito im je to suviše velika investicija, ionako neprestano ukidaju serije za koje nisu sigurni da privlače publiku, no vidjet ćemo kako će reagirati poklonici. Već su jednom uspješno ishodili produženje, no ako peta sezona bude na razini četvrte, pitanje je hoće li biti i posljednja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 17:39