POTENCIJALNI HIT

Looper: Putovanje kroz vrijeme i likvidatori koji se ‘rješavaju’ gangstera iz budućnosti

Godine 2072. svijet je postao onakav kakvog se mnogi pribojavaju: ništa se ne može napraviti bez nadzora, politička korektnost caruje, a politički je sustav neka vrsta diktature.

To ne znači da u budućnosti nema kriminala. Mafija posluje jednako kao i danas, ali joj nije lako riješiti se leševa svojih protivnika i kolateralnih žrtava.

Srećom po njih, izumljena je teleportacija kroz vrijeme, pa dosjetljivi gangsteri unajmljuju tipove iz 2042., koji na točno određenom mjestu čekaju sa sačmaricom: oni im pošalju tipa prekrivenog vrećom i potrebno je samo pritisnuti obarač kako bi se likvidacija obavila. Jednostavno i unosno, pogotovo što 30 godina ranije nije na svakom koraku vrebala policija i sprječavala ubojstva.

Okorjeli diktator

Takve likvidatore zovu “looper”. Jedan od njih je i Joe ( Joseph Gordon-Levitt), koji po jednom “poslu” zaradi srebrnu polugu. Skupio ih je već puno, ali namjerava još “raditi”, kako bi se u dogledno vrijeme otputio u Pariz i tamo zaboravio na kakav se način obogatio. Joeov savršeni plan pokvari jedna nezgoda: sljedeća “meta” stiže mu bez krinke i u njoj on prepoznaje sebe, ali starijeg 30 godina ( Bruce Willis).

Koliko mu je poznato, u takvim slučajevima mora reagirati munjevito i riješiti se po svaku cijenu došljaka iz budućnosti, jer u protivnom remeti prirodnu ravnotežu. Problem je jedino u tome što je Joe stariji spretan tip i lako mu pobjegne, ali i nije se vratio u prošlost bez razloga: cilj mu je ubiti dječaka koji će kasnije postati nemilosrdni diktator te tako izmijeniti tijek povijesti.

Na što vas podsjeća priča filma “Looper”? Svakako na “Terminatora” Jamesa Camerona, a donekle i na “Vremenski stroj” Georgea Pala, ekranizaciju istoimena romana H. G. Wellsa: oba su se klasika poigravala putovanjem kroz vrijeme s ciljem izmjene povijesnih zbivanja. “Looper” varira sličnu temu, ali prilično svježe i originalno, što su znali cijeniti selektori prestižnog Toronto Film Festivala i izabrali ga za film otvaranja. Kritike su izvrsne (u magazinima Empire i Total Film dobio je čistu peticu), a i ocjene korisnika web portala www.imdb.com, koji su vidjeli film na nekoj od brojnih pretpremijera, iznimno su visoke.

Presudan u karijeri

“Looper” je tako postao prvi film 38-godišnjeg američkog redatelja Riana Johnsona koji bi mogao postići svjetski uspjeh. Njegov prvijenac “Brick”, film noir smješten u neku gimnaziju, stekao je kultni status, ali baš nije bio osobito gledan, “Braća Bloom”, snimljena djelomično u Srbiji i Crnoj Gori, nisu ispunila očekivanja, tako da će mu treće ostvarenje po svoj prilici biti presudno po karijeru.

U odnosu na dva prethodna filma, “Looper” ima puno veći budžet, 60 milijuna dolara, što nije puno po standardima hollywoodskih blockbustera, ali posve dostatno da se dojmljivo i uvjerljivo izvedu specijalni efekti.

Potencijalni hit

Za ulogu Joea redatelj, koji uvijek piše i scenarije za svoje filmove, odmah je odabrao Josepha Gordona-Levitta, zvijezdu svog prvijenca “Brick”, a kada je Bruce Willis pristao igrati njegovo starije izdanje, bilo je očito da je pred Johnsonom potencijalni hit.

Glavni posao je, naravno, obavio Gordon-Levitt, koji je uz pomoć maske promijenio nos kako bi što više sličio na Willisa, simulirao i njegovu boju glasa te cjelokupnu mimiku. Zahvaljujući Johnsonovoj režiji i scenariju te i Gordon-Levittovoj interpretaciji “Looper” je film o kojem će se ove jeseni naveliko razglabati. U naša kina stiže kad i u američka - sljedećeg vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:47