POVRATAK U JAVNOST

KULTNI REŽISER PREZENTIRA SVOJU GLAZBU, SLIKE... Veliko ukazanje Davida Lyncha na festivalu u Manchesteru

David Lynch
 Profimedia, Press Association

Ekranizirane kreativne vizije stvaratelja kultnog filma “Plavi baršun” i televizijske serije “Twin Peaks” oduvijek su intrigirale javnost.

Redatelj kojeg nazivaju kraljem neočekivanog David Lynch (73), iako 13 godina nije režirao film, nije stao s umjetničkim radom čija će se širina od ovoga tjedna pa sve do kraja rujna moći vidjeti na Međunarodnom festivalu u Manchesteru. Njegova glazba, slike, skulpture, knjige, kratki filmovi i glazbeni spotovi bit će predstavljeni publici željnoj njegovih mračnih, zbunjujućih, misterioznih, genijalnih ostvarenja čija poanta uvijek ostaje na gledatelju da je sam otkrije.

Mali darovi

“Nikad nisam radio filmove s porukom, ja jednostavno dobijem ideju i želim je realizirati jer sam u nju zaljubljen”, opisao je ususret festivalu ovaj redatelj za Guardian svoj stvaralački proces. “Ne znam odakle mi sve te ideje uopće dolaze. Zato ne mislim da mogu preuzeti zasluge za sve što sam ikada stvorio. Sve su to mali darovi koje primam i onda iz njih nastaje priča, ili slika, ili glazba... Ideje samo uđu u moju glavu, to je čarobno poput božićnog jutra”, izjavio je Lynch koji će na festivalu u Manchesteru putem videolinka sudjelovati i u predavanju o transcendentalnoj meditaciji koju prakticira više od 40 godina, a još 2005. osnovao je fondaciju koja podupire učenje ove tehnike.

“Kad sam prvi put isprobao meditaciju, osjetio sam tako snažno unutarnje blaženstvo i rekao sam sebi - to je to”, rekao je Lynch. Nakon objavljivanja nove sezone “Twin Peaksa” 2017. nije se previše pojavljivao u javnosti, stoga je festival u Manchesteru prilika da se ponovno otkrije svijetu.

Optimist

“Ionako ne volim izlaziti. Volim ostati kod kuće. Naravno, mislim da je ponekad važno izaći i vidjeti nove stvari, osjetiti takozvanu stvarnost. I to može izazvati ideje. Ali mislim da ljudska bića mogu osjetiti zrak i osjetiti ono što se događa u svijetu bez izlaska”, tvrdi Lynch. Iako su njegove ideje podosta mračne, čini se da ovaj “čudak s kamerom” ima vrlo pozitivan pogled na budućnost.

“Mislim da dolaze mnogo bolja vremena. Budućnost mi izgleda svijetlo, a koliko vidim, događa se toliko dobrih stvari, toliko ljudi razmišlja svojom glavom i stvara”, zaključuje Lynch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:33