KEVIN SPACEY

KUĆA OD KARATA Poput Waltera iz ‘Breaking Bad’, i Frank je negativac kojeg publika voli

Frank reprezentira novo doba i možda zato i zaslužuje predsjedničku fotelju

Na dodjeli Oscara kamere su neprestano pratile glumca Kevina Spaceyja, unatoč tome što nije nastupio niti u jednom nominiranom filmu. On je tamo bio počasni gost, čemu je valjda pomoglo i to što je bio jedan od izvršnih producenata “Kapetana Phillipsa” s Tomom Hanksom, a u jednom je trenutku čak dobio i riječ te progovorio izrazitim južnjačkim naglaskom.

Dvorana je prasnula u smijeh, svi su prepoznali da se zafrkava s ulogom Francisa Franka Underwooda iz Netflixove “Kuća od karata”, koja je nedavno postala njegov novi zaštitni znak.

Supruga spletkari

Možda toga niste svjesni, ali od početka milenija - kada su u pitanju filmski i televizijski angažmani - Spacey je vrlo loše vodio karijeru. Bilo je tu zapaženih nezavisnih filmova, poneka ambiciozna televizijskih produkcija i jedan blockbuster (Lex Luthor u “Supermanovu povratku”), no što je to u odnosu na devedesete kada je dobio Oscara za “Privedite osumnjičene” i “Američku ljepotu” te nastupio u kultnim krimićima “Sedam” i “L. A. povjerljivo”. Činilo se da mu je holivudski panteon nadohvat ruke, ali od toga nije bilo ništa, vjerojatno stoga što mu je kazalište, u kojem je i počeo karijeru, postalo važnije: od 2003. do danas umjetnički je direktor londonskog Old Vica.

“Kuća od karata” vratila ga je među najprominentnije holivudske glumce. Nova verzija sjajne britanske mini trilogije (HRT upravo reprizira srednji dio subotom uvečer) zadržala je od originala samo okvirnu priču, a sve drugo prilagodila američkim prilikama: lukavi britanski političar Francis Urquhart (šarmom guje utjelovio ga je pokojni Ian Richardon) postao je Frank Underwood, demokrat s Juga, što je samo po sebi paradoks: on nikad ne ulijeće u otvorene sukobe, sve poteze vuče uz pomoć pijuna koje nemilosrdno žrtvuje, a ključan mu je oslonac supruga Claire ( Robin Wright), spletkarica par excellence i svojevrsna lady Macbeth. Zahvaljujući njoj i svom nesmiljenom makijavelizmu Underwood se uspinje od redara demokratske stranke do potpredsjednika države.

Kako izgleda vođenje politike na njegov način najbolje se vidi u trećoj epizodi druge sezone. Frank kao potpredsjednik organizira izglasavanje zamjenskog amandmana o socijalnoj zaštiti u senatskom odboru, što je zapravo udica da se narodu skrene pažnja sa činjenice da su Amerika i Kina u zategnutim odnosima. Republikanci ne žele propustiti amandman, pa Frank šalje pouzdanike da skupljaju demokratske senatore po okolnim hodnicima. Kad je ocijenio da ima većinu, želi započeti raditi, ali republikanci, shvativši da će biti nadglasani, napuštaju dvoranu ne bi li sabotirali izglasavanje.

Voli ih Obama

Frank natjera stražara da ode van i silom vrati natrag sve članove odbora, bez obzira na stranačku pripadnost. Slijedi brza konzultacija dviju stranaka, postignut je sporazum, pa potpredsjednik naređuje šefu republikanaca da dovede svojih šest zastupnika, koliko mu nedostaje za kvorum, “ali onih koji su najbolji glumci”. Prizor je nevjerojatan: pomoćno osoblje unosi šestoricu u lisicama, a oni se uglas deru: “Prisutni smo usprkos protestu“” Amandman, dakako, prolazi.

Ovako možda ne funkcionira američki Senat, no ta je scena u Washingtonu izazvala mnoštvo komentara. Seriju, naime, ne gleda samo široka publika nego i političari, a među njezinim poklonicima je i predsjednik Barack Obama, što baš nije ohrabrilo jednu od protagonistica Kate Mara: “Postalo mi je neugodno zbog prizora u kojima psujem ili se seksam, to je kao da mi kažu da seriju gleda moj tata”.

Neflix, najveća američka online videoteka, uzela je dobrog “trojanskog konja” kojim će se probiti među proizvođače televizijskih sadržaja. Lani je predstavila četiri nove serije i odmah ih u cijelosti isporučila pretplatnicima. “Kuća od karata” s razlogom je izazvala najveću pažnju, jer je u dvije sezone uloženo 100 milijuna dolara, a kao producent i redatelj uvodnih epizoda angažiran je proslavljeni David Fincher. Prva sezona prometnula se u jedan od velikih TV događaja, nominirana je za 9 Emmyja i 4 Zlatna globusa.

Što poklonike serije još čeka u drugoj sezoni? Najzanimljivije je to što je Frank neprestano u zategnutim odnosima sa svojim pretpostavljenim, Garrettom Walkerom ( Michel Gill). Tako mlakog američkog predsjednika već davno nismo vidjeli u američkim serijama, on više asocira na neodlučnost Georga W. Busha negoli na hinjeni Obamin optimizam, no valjda je to napravljeno stoga kako bi taj bio lak plijen zločestom junaku.

Kao i Walter White iz “Breaking Bad”, i Frank je negativac kojega publika voli i uživa dok se on poigrava senatorima i visokim državnim službenicima. Hoće li postati predsjednik, odnosno premijer kao njegov pandan u britanskom originalu? Vidjet ćemo, jer je najavljeno da će se snimati i treća sezona. Prošla su vremena za serije poput “Zapadnog krila”, kada je publika držala palce američkom predsjedniku da oslobodi svijet. Frank reprezentira novo doba i možda zato i zaslužuje predsjedničku fotelju.

Nova politika

Netflix je ekskluzivan glede svojih usluga, proširio se samo na jaka tržišta, a “Kuću od karata” prodaje jedino velikim kanalima kakav je njemački PRO 7. Mora da je njegove šefove pogodila činjenica da čak i u Americi najveći internetski pretraživač Google nudi Netflix kao treću opciju za gledanje te serije, prije njega su piratski “sajtovi” couchtuner.eu i stream-me.tv. Zadržavanje svog proizvoda danas nije najbolja politika, pa će i Netflix morati napraviti nešto da serija bude dostupna u zemljama poput Hrvatske, koje nisu u stanju plaćati enormne cijene za njegove proizvode.

Naš čovjek u House of Cards

Dobra je vijest da je na špici druge sezone “Kuće od karata” potpisan i hrvatski direktor fotografije Igor Martinović. Zagrebački đak dosad je imao najveći uspjeh u karijeri snimivši Oscarom nagrađeni dokumentarac “Čovjek na žici”, zatim “Gospođicu” Andree Štake te film “Buick Riviera” Gorana Rušinovića. Snimio je i dvije epizode “Sestre Jackie”, no “Kuća od karata” sigurno mu je prekretnica u karijeri, jer serija ima velik budžet i zahvaljujući njemu izgleda spektakularno.

Na Netflixu očito dobro prolaze direktori fotografije iz Hrvatske. Žensku zatvorsku seriju “Narančasta je nova crna”, koja je mnogima i bolja od “Kuće od karata”, snima naš Vanja Černjul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 03:32